Japanorama

NOVI SPORTSKI AUTOMOBIL „TOYOTA GR YARIS“ PREMIJERNO NA AUTO SALONU U TOKIJU

Potpuno novi sportski automobil, inspirisan relijem, „Toyota GR Yaris“, imaće međunarodnu premijeru na „Tokio auto salonu“ u Japanu, početkom godine (10. januara).

Oznaka „GR Yaris“ podrazumeva napredne tehnologije, znanje i iskustvo, stečeno „Tojotinim“ pobedničkim učešćem u Svetskom reli šampionatu (WRC), gde se takmiči u timu „Toyota gazzo racing (TGR)“.

Ovaj model „GR Yaris“ biće drugi potpuno sportski model automobila koji TGR globalno lansira, nakon prošlogodišnjeg povratka legendarne „tojote GR supra“.

Ono što je pomalo neočekivano, ali svakako fascinantno je činjenica da je prelepi “ GR Yaris“ ( sada kompletiran u finalnom izdanju) još kao prototip nedavno testirao do krajnjih granica niko drugi nego „Tojotin“ predsednik, Akio Tojoda, pod pseudonimom „Morizo“, kao glavni vozač TGR!

„Tojota“, kroz svoje aktivnosti u „TGR“ auto-sportu, traži način da proizvede što je moguće bolje automobile i proširi krug strastvenih fanova, takmičeći se u serijama zahtevnih trka, u raznim kategorijama, na pistama i stazama širom sveta. Tako se 2017. godine „Tojota“ vratila na FIA Svetski reli šampionat novim modelom „Yaris World Rally Car“, koji joj je doneo pet pobeda i šampionsku titulu za proizvođača 2018, nakon čega su šampionsku titulu 2019. odneli vozač i suvozač.

„TGR“ je imao još uspeha u auto-sportu u „World Endurance Championship“ sa „Tojotinim“ trkačkim hibridima „TS050“, koji su odneli šampionsku titulu i u kategoriji proizvođača i u kategoriji vozača, 2014. i 2018-2019. „Tojota“ je u vođstvu i ove sezone 2019-2020. u obe konkurencije.

Izvor NOVOSTI