O NAMA

AUTOR SAJTA

Dragan Milenković

Rodjen 18. juna 1948. godine u Beogradu. Diplomirao na Grupi za jugoslovensku i svetsku književnost Filološkog fakulteta u Beogradu 22. januara 1973. godine.

Za vreme studija, na Kolarčevom narodnom univerzitetu bio u prvoj grupi polaznika Kursa japanskog jezika profesora Dejana Razića, prvog takvog kursa ikada u Jugoslaviji. Uspešno završio oba semestra.

Od aprila 1974. do juna 1976. godine, na posebnom postdiplomskom kursu, kao stipendista japanske vlade, studirao japanski jezik i književnost na univerzitetu Vaseda u Tokiju.

Posle služenja vojnog roka ( 1976-1977) u avgustu 1977. godine počeo da radi u Novinskoj agenciji Tanjug, kao novinar u Spoljnopolitičkoj redakciji, gde je na više dužnosti proveo do 1. februara 2000. godine. U Tanjugu je između ostalog radio kao : v.d. urednik Foto redakcije, urednik u Redakciji za inostranstvo, izvršni urednik mesečnika na engleskom i ruskom jeziku «Yugoslav Life» i «Jugoslovenske novosti», urednik Specijalnog servisa članaka, urednik u desku Spoljnopolitičke redakcije, noćni urednik.

Izveštavao sa više međunarodnih događaja i bio dopisnik Tanjuga u Tokiju od 1992. do 1996. godine.

Za vreme bombardovanja Srbije od strane NATO-a 1999. bio u ekipi japanske TV Asahi, koja je izveštavala o bombardovanju.

Od 2001. do 2003. glavni i odgovorni urednik časopisa na engleskom jeziku «Belgrade Magazine».

Do 2009. godine bio zaposlen u dnevnom listu «Borba», na mestu zamenika glavnog i odgovornog urednika i izvršnog urednika nedeljnika na engleskom i francuskom jeziku. U Borbi tokom tri godine vodio i rubriku „Dnevni haiku“.

Za agenciju «Srna» i list «Danas» izveštavao je sa Prvenstva sveta u fudbalu u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Na beogradskoj televiziji „Metropolis“ tokom 2008. godine vodio seriju od ukupno trinaest jednočasovnih emisija pod nazivom „Japan za početnike“.

Od 2010. do 2011, godinu i po dana bio Glavni i odgovorni urednik „Radio Pančeva“. Od 2014. generalni direktor Izdavačkog preduzeća Prosveta u Beogradu. Dugogodišnji saradnik većine dnevnih listova, kao i nedeljnika i mesečnika prethodne Jugoslavije.

Osnivač Srpsko-japanskog društva.

Dobitnik Nagrade Japanskog ambasadora u Beogradu 2014. za doprinos odnosima sa Japanom.

Dobitnik Specijalne godišnje nagrade Japanskog društva 2014. za doprinos odnosima sa Japanom.

Autor nekoliko knjiga i prevodilac više dela japanske književnosti.

Dobitnik nagrade Japanskog udruženja prevodilaca i Japanskog PEN Kluba 1994. za prevod knjige Đunićira Tanizakija „Slepčeva priča“, jedine takve nagrade dodeljene nekome sa ovih prostora.

Napisao knjige: „Japan za početnike“, „Sumo borbe bogova“, „Šunga – čudesno putovanje – japanska erotska grafika“ …

Stalni saradnik japanskih političkih časopisa «Diamond», «Sapio» i «Sentaku», «Facta».

Više od dve decenije honorarno radi za japanske televizijske kuće, najduže za televiziju «Asahi» iz Tokija.

Član je Udruženja naučnih i stručnih prevodilaca.
Član je Udruženja književnih prevodilaca.
Član je Udruženja turističkih vodiča Srbije, sa licencom za japanski i engleski jezik.

Samostalno se bavi izdavaštvom. Objavio više od 40 naslova.

Govori i piše srpski, japanski i engleski jezik. Pasivno poznaje francuski, a čita i razume još nekoliko evropskih jezika.

Sajt JAPANORAMA osnovao zajedno sa Draganom Lazarevićem iz Beograda.