Japanorama

NOVA PRODAVNICA PLOČA U OSAKI – VINIL JE PONOVO U MODI

OSAKA – Obožavaoci ploča imaju novu meku u japanskom gradu Osaki, koji će iduće godine biti domaćin manifestacije EXPO 2025. Otvaranjem „Diskografske prodavnice HVM“, koja se može pohvaliti kolekcijom od oko 50.000 ploča, uključujući džez, soul, rok i poznate filmske saundtreke, Japan dobija jednu od najvećih prodavnica muzičkih ploča, popularnog vinila, koji se sve više traži.

Prodavnica “Šinsaibaši” je prva prodavnica HMV ploča u regionu Kansai, čiji glavni grad je Osaka. Začudo, prodavnica je u nedelju (10. marta 2024.) bila puna mladih ljudi.

„Volim zapadni rok i pitao sam se da li postoji nešto dobro. Zvuk ima dubinu. Čak hvata i tonove koje ne možete čuti na servisima za striming,“rekao je jedan mladić.

„Postoji i uživanje u stvarima kao što su omoti albuma, a ne samo u samoj muzici, što je zanimljivo”, dodao je.

Čak su bili prisutni i posetioci iz Sjedinjenih Država. Na pitanje novinara, odgovaraju:

„Čuo sam ‘Plastic Love’ Marije Takeući pre nekoliko godina. Takođe mi se sviđa Tacuro Jamašita, a volim i druge umetnike iz tog doba”, rekao je jedan strain posetilac.

Zbog sve veće tražnje “plastičnih diskova”, cene nekih su rasle. Živi album J.A. Cezar, koji je stvarao muziku za drame Šuđija Terajame, košta 198.000 jena ( oko 180.000 dinara).

Menadžer ove prodavnice Manabu Nišimura objašnjava: „Zašto je oko 200.000 jena? Mislim da je to zato što je obim proizvodnje u to vreme bio prilično nizak, a postoji neobično velika potražnja za ovom pločom.“

Izgleda da će ova prodavnica postati nova „sveta zemlja“ za ljubitelje muzike u Japanu.

(Izvor: Vesti o Japanu)