Japanorama

“JAPAN U BEOGRADU” – AUTOBUS GSP-A ĆE BITI POSTAVLJEN NEGDE U GRADU

Beograd će već tokom ove godine dobiti neobičnu čitaonicu-biblioteku, koja će biti smeštena u jednom od autobusa Gradskog saobrćajnog preduzeća, koje je Japan svojevremeno donirao glavnom gradu Srbije. Odluka o tome doneta je, kako neformalno saznajemo, posle inicijative-predloga koju su sredinom februara Gradu Beogradu podneli dugogodišnji predsednik Srpsko-japanskog društva Prof.dr Aleksandar Gajić i osnivač društva Dragan Milenković. Vlada Japana je ,naime, 2003. godine donirala čak 93 velika autobusa Gradskom saobraćajnom preduzeću, koji su u tim teškim vremenima, posle dugoročnih međunarodnih sankcija, značili mnogo građanima Beograda. Žuti autobusi, sa vidnim natpisom “From the people of Japan” i zastavama dve zemlje, bili su simbol dugogodišnjeg prijateljstva Srbije i Japana, odnosa započetih još 1882. godine.

Gajić i Milenković predložili su da jedan od preostalih autobusa, koji su još u posedu GSP-a, bude konzerviran, postavljen negde na vidnom mestu u Beogradu, gde bi se okupljali đaci, studenti i drugi ljubitelji japanske kulture, kao u nekoj vrsti malog kulturnog centra. Japanska kultura je, inače, veoma popularna u Srbiji, a Filološki fakultet i Filološka gimnazija svake godine primaju studente i đake koji uče japanski jezik, a ovaj jezik se fakultativno uči i u nekim osnovnim školama.

Članovi Srpsko-japanskog društva neće stati na tome, već su pripremili još inicijativa za formiranje Japanske kuće u Beogradu, koja bi, uz slike, grafike, umetničke predmete, knjige činile svojevrstan muzej-atrakciju u kojoj bi građani i posetioci glavnog grada Srbije mogli da saznaju još više o Japanu, njegovoj istoriji i kulturi. Postoji, takođe, ideja o organizovanju Japanskog karnevala u Beogradu, o čemu se takođe priprema inicijativa Gradu Beogradu.

Članovi Srpsko japanskog društva već će od ovog proleća početi da prikupljaju potpise podrške ovim inicijativama na ulicama glavnog grada, galerijama i drugim mestima, gde će biti organizovani događaji pod zajedničkim nazivom “Japan u Beogradu”. Poruke podrške, sa imenom i prezimenom i kontakt adresom, mejlom ili telefonom možete slati već od sada na japanubeogradu@gmail.com ili selično potpisati. Mesta gde će se potpisi sakupljati biće ranije objavljena.

Poruke podrške možete slati i klasičnim pismima na adresu sedišta društva „Srpsko-japansko društvo“ Meše Selimovića 13, 11160 Beograd ( Mirijevo).

Ljubitelj japanskih mangi i animea, Goran Muminović iz Beograda podsetio je da bi ovaj autobus mogao makar delom da se oslika likom iz nekog japanskog stripa ili animea, pa ćemo i to staviti na glasanje. U svakom slučaju, različite ideje i dobra volja su dobrodošli.

Pozivaju se ljubitelji japanske kulture da doprinesu uspehu ove akcije, tako što će zajedno sa onima koji sakupljaju potpise demonstrirati neko svoje znanje vezano za Japan: kaligrafiju, ispisivati građanima imena na japanskom jeziku, pevati japansku pesmu, prikazati znanje nekog japanskog borilačkog sporta. Postanite deo akcije „Japan u Beogradu“!