Japanorama

POTRAŽNJA ZA BRAŠNOM U TOKIJU

Pošto veliki broj građana Tokija poštuje preporuku gradskih vlasti da, zbog opasnosti od virusa Korona, ostane kod kuće, u japanskoj prestonici odjednom nema dovoljno brašna i proizvoda od brašna. Razlog tome je što je veliki broj građana ostao kod kuća, a , pošto ne izlaze, sve više spremaju hranu. Potražnja za brašnom, makaronima, japanskim testeninama i raznim instant jelima, kao što su instant palačinke i slično, toliko je naglo porasla da prodavnice i supermarketi jednostavno ne mogu da zadovolje povećanu tražnju.

Zbog te veštačke nestašice, povećao se broj prodavaca preko interneta, koji brašno i proizvode od brašna nude po enormno visokim cenama, nekada i po nekoliko puta većim od redovnih.

Predstavnici vlade tvrde da u Japanu nema nestašice brašna i proizvoda od brašna, već da su prodavci nespremno dočekali naglo povećanu tražnju.

Preprodavci su se toliko osilili, da su neki za kilogram brašna tražili 1980 jena ( oko 2 000 dinara ), što je mnogo puta više nego što je njegova redovna cena. Ako se tako nastavi, vlada će morati da preduzme posebne mere da zaustavi ovu svojevrsnu crnu berzu, javljaju mediji.