Japanorama

PETICIJA ZA BESKUĆNIKE U TOKIJU

Više od 53 000 građana Tokija potpisali su peticiju, upućenu upravi japanske prestonice da nađe smeštaj za preko 4 000 beskućnika, koji su do sada smeštaj povremeno imali u internet kafeima. Japan je jedna od retkih zemalja u kojima postoji značajan broj zaposlenih ili privremeno zaposlenih osoba, koje nemaju nikakav stalni smeštaj, već spavaju po parkovima, napuštenim zgradama, ulicama, ali jedan broj njih utočište nalazi u internet kafeima.

Internet kafei su postepeno uvodili udobne stolice, koje mogu da se pretvore u neku vrstu ležaja, a u toaletima su obezbeđivali tuševe, pa su u njima znali da prespavaju oni koji izgube poslednji gradski prevoz (u Tokiju nema noćnog prevoza nešto posle ponoći). Jedan broj beskućnika takođe je zaklon našao u internet kafeima, čije cene na mesečnoj bazi su ipak manje od najjevtinijih soba ili stanova za iznajmljivanje.

Od pojave virusa Korona i početka vanrednog stanja u velikom broju japanskih prefektura, u Tokiju je zatvoren najveći broj internet kafea, tako da su beskućnici ostali bez zaklona. U peticiji se od gradskih vlasti traži da makar do kraja leta ustupi smeštaj ovim beskućnicima u Olimpijskom selu u Tokiju, koje je prazno, jer je Olimpijada odložena za 2021. godinu, pa sportisti neće ni doći.

To bi bilo makar privremeno rešenje za oko 4 000 beskućnika, od kojih su, prema podacima gradskih vlasti, 80% zaposleni. Gradske vlasti su delu beskućnika obezbedile smeštaj u nekim manjim hotelima, ali problem svih njih je daleko od rešavanja. Olimpijsko selo ima kapacitet da primi 11 000 sportista, ali, pošto su stanovi u tom naselju prodati već poznatim kupcima, od kraja avgusta, sada se razmišlja i o tome gde i kako obezbediti smeštaj sportistima i funkcionerima iduće 2021. godine, kada se i ako se održi Olimpijada u Tokiju.