Japanorama

NAVIJAJU ZA SRPSKU ODBOJKU I PUTUJU SVETOM

Tri dame iz Japana godinama su najverniji navijači najboljih odbojkaša Srbije i putuju na sve njihove velike mečeve. Rie Sakura Tanda, Šino Nagane i Ju Kobajaši kad god mogu prate „orlove“ na velikim takmičenjima, a svakog leta obavezno skoknu do Srbije kada njihovi ljubimci igraju u Svetskoj ligi. Ovog avgusta su u Bariju, gde bodre srpske odbojkaše u pokušaju da se kvalifikuju za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Potražili smo podatke o njima na internetu, uz pomoć eksperta našli im profile na Fejsbuku, ali i članke o njima u našoj štampi nekoliko godina unazad.

Pre tri godine tri Japanke bile su u Beogradu, gde su zdušno bodrile izabranike Nikole Grbića protiv Brazila, Bugarske i Irana.

– Veliki sam fan Miloša Nikića i zbog njega sam zavolela i Srbiju. Privukli su me, jer u igru unose dosta energije i strasti. Osećamo se veoma dobro na svakoj utakmici Srbije – rekla je Rie Sakura Tanda.

Sprijateljile su se kada je naša selekcija 2011. igrala na Svetskom kupu u Japanu. Srbi su se pola godine kasnije u Zemlji izlazećeg sunca borili za odlazak na Olimpijske igre u Londonu, a Rie, Šino i Ju su odlučile da ih prate i van svoje zemlje. I ne gledaju samo utakmice reprezentacije, već odlaze i na klupske mečeve.

Rie je zbog Nikića išla u Rusiju, Tursku i Italiju. Ju voli Uroša Kovačevića i Jovovića, dok je Šino postala strastveni navijač naše selekcije još dok je igrao legendarni Vladimir Grbić.

– Toliko nam je draga Srbija da smo za nju navijale protiv našeg Japana u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. – s osmehom priča Šino.

Ne kriju da pola godine moraju da štede da bi na nedelju dana došle u Beograd ili Evropu kako bi uživo gledale naše odbojkaše u dresu reprezentacija ili kluba za koji igraju. Rie je domaćica, Ju studentkinja,a Šino službenik.

– Imamo toliko obaveza u Japanu da moramo dobro da ih uskladimo kako bismo dobile slobodnu nedelju za odlazak u Srbiju ili Evropu. Ali, srce nam je uvek puno – naglašava Rie.

Bodrile su „orlove“ na EP 2013. u Danskoj i radovale se bronzanoj medalji. Bile su i u Nišu 2014. i veruju da će još dugo biti uz svoje omiljene igrače. U Beogradu su boravile u u hotelu „M“, gde je bila baza srpske reprezentacije. I sve su plaćale iz svog džepa.

– U Srbiji se uvek prijatno osećamo. Beograd je lep i miran grad sa velikom tradicijom. Najviše volimo ljude, koji su izuzetno ljubazni i druželjubivi – govori uvek nasmejana Rie.

One, naravno, ne propuštaju ni treninge reprezentacije Srbije, pa često njihove fotografije dođu na sajt odbojkaških organizacija.

U jednom trenutku, umesto Jun na nekim utakmicama se pojavila još jedna Japanka, Harumi Mijazaki. Njen moto je “Život pun događaja”, piše joj na stranici na Fejsbuku, a među muzičarima koje voli je i Milan Stanković.

RieTanda je verovatno zbog Fejsbuka svome imenu dodala i Sakura ( trešnjev cvet – na japanskom ). Ona je jedina udata ( ili bila udata ), ne iznosi mnogo podataka, osim da je rođena 13. marta, a i ona, uz Džastina Timberlejka, voli Milana Stankovića. Voli i bejzbol, navija za klub Hirošima, na stranici Fejsbuka njena fotografija je sa Milošem Nikićem, pa zbog toga voli i klub Modena u Italiji, za koji Nikić igra.

Njene životne parole su “Uvek veruj” i “Jedna ljubav, jedno srce, jedna sudbina”.

Šino Nagane je rođena 4. maja ( ne piše godina ), tvrdi da joj je Rie Sakura Tanda “majka”, a Ju Kobajaši da joj je “rođaka”.

Miloš Nikić je oduševljen zbog navijačica iz Japana:

– Zahvalan sam im, jer godinama dolaze da bi nas pratile. Baš su verne navijačice, oduševljen sam koliko su privržene odbojci. Drago mi je što sam Riin ljubimac i koliko god mogu uz njih sam i trudimo se da im boravak kod nas učinimo što lepšim.

– U principu ne navijamo za žensku reprezentaciju Srbije. Ali, kao veliki navijači muške selekcije, pratimo kad god možemo šta su uradile Srpkinje – kaže u jednom intervjuu za NOVOSTI Rie Sakura Tanda.