Japanorama

MACURI – SVEČANOSTI KAO KARNEVALI

Ako putujete u Japan, treba da zapamtite i reč MACURI祭り,pojam, koji u toj jednoj reči podrazumeva mnogo toga – narodno veselje, karneval, vašar, panađur, pa i versku procesiju, ili čak litiju. Na engleski reč MACURI prevodi se rečju FESTIVAL, ali macuri je mnogo više od toga. Svaka od tih svečanosti povezana je sa drevnom japanskom mnogobožačkom religijom ŠINTO, a ona je, opet, vezana za promene u prirodi i događaje vezane za poljoprivredu, ukratko za ljudski život.

Svaki od macurija star je bar nekoliko vekova, a neki svoju starost čak mere milenijumima. Japanci se okupljaju u selima, varošicama, kvartovima velikih gradova, da bi proslavili početak žetve pirinča, početak ili završetak sezone ribolova, krčenje šuma, pomolili se za dobre prinose, ali i za plodnost žena i produženje vrste, podsetili na davnu pojavu nekog božanstva na zemlji, ili njen povratak na Nebo, obeležavanje pobedničkog završetka neke velike bitke, i još mnogo toga.

U Japanu ima nekoliko stotina macurija, koji se najavljuju mesecima pre njihovog održavanja, kako bi se stanovnici vratili u zavičaj, da na njemu prisustvuju, ali i prizvali turisti, koji uživaju u velelepnim i masovnim događajima. Kroz grad prolaze povorke ljudi, žena i dece, obučenih u tradicionalnu nošnju, mnogi u ratničkoj opremi kao samuraji, na leđima učesnici nose makete svetilišta i hramova, teške po nekoliko tona, a sve se radi uz pesmu, poklike, igru, mnogo veselja, ali i pića i hrane, od koje se neka može probati samo toga dana.

U avgustu ima čak 54 macurija, od krajnjeg severa, do najdaljeg juga, a, pošto je leto, noću se zapale mnogobrojni lampioni i organizuju velelepni vatrometi, da, kako veruju Japanci, “osveže” malo ljude posle dnevnih vrućina. Neki od macurija odigravaju se pored mora, na plažama, u lukama, stanovništvo se ukrcava u stotine brodova i čamaca, koji, ukrašeni zastavama preko dana i svetiljkama i lampionima preko noći stvarno predstavljaju divan i nezaboravan prizor.