Japanorama

Akiko Koga: FOTO IMPRESIJE IZ SRBIJE

Dve izložbe u Tokiju posvećene našoj zemlji


Fotograf – umetnica iz Japana Akiko Koga u ovom trenutku izlaže svoje radove u čak dve galerije u Tokiju i na obe izložbe teme su njene impresije iz Srbije. Prva izložba je grupna, otvorena je u galeriji TEN, 19. aprila i trajaće do 26. juna. Na toj izložbi učestvuje 18 umetnika iz 10 zemalja, a pored Akiko Koga je i Željka Gavrilović iz Srbije.

Druga izložba je samostalna izložba Akiko Koga, upravo je otvorena ( 31. maja ) u galeriji STEPS u Ginzi i trajaće do 5. Juna

Na samostalnoj izložbi Akiko Koga je izložila fotografije načinjene u beogradskom ateljeu nedavno preminulog akademskog slikara Milana Tucovića, koga je Akiko poznavala i pomogla mu istovremeno da svoje radove izloži u Japanu.

Na izložbi je istaknut i njen tekst “Čudo Svetog Save”, u kome nam Akiko prepričava svoj doživljaj prilikom posete hramu Svetog Save u Beogradu, gde su je odveli Milan Tucović i njegova ćerka Jovana vajar.

Na kolektivnoj izložbi Akiko Koga izložila je samo jednu fotografiju, portret Dragana Milenkovića, osnivača sajta Japanorama, koji je u vreme kada je portret nastao bio direktor Izdavačkog preduzeća Prosveta I pozvao je Akiko da poseti staru knjižaru Geca Kon u Knez Mihailovoj ulici, kulturno dobro Srbije. Pročitajte i taj tekst sa neobičnim impresijama jedne japanske umetnice.

Oni koji razumeju japanski jezik mogu da tekstove pročitaju i na japanskom.

Čudo Svetog Save

Imam kod kuće dva kamička. Četvrtasta, zlatasta, blistava.

U martu 2019. godine, posle desetogodišnje pauze, ponovo sam posetila Srbiju. Bila sam smeštena kod slikara Milana Tucovića.

Sledećeg dana pošto sam stigla, Milan mi u kuhinji reče: „Sutra idemo u Hram Svetog Save“ i na parčetu papira mi, u nekoliko poteza, nacrta crkvu.

Ujutro, krenula sam sa njegovom ćerkom Jovanom. U kiosku pred hramom kupile smo nekakve okrugle pljosnate kolačiće i kafu, sele na klupu i čekale da se pojavi Milan.

Posle nekog vremena, Milan je došao iz ateljea. Na ulazu u hram prišao nam je jedan radnik; ispostavilo se da je Milanov poznanik i da će nam pokazati unutrašnjost crkve na kojoj se još radi. Čovek nam pruža kacige i kaže: “Stavite ovo na glavu.”

Hram Svetog Save u Beogradu najveća je pravoslavna građevina na svetu. Gradnja je započeta 1935.godine, ali nedugo zatim izbija Drugi svetski rat i radovi staju. Enterijer još nije završen.

„Hoćeš da se popnemo na kupolu? Odande se pruža divan pogled na ceo Beograd. Malo ćemo se pomučiti, ali ako hoćeš…“

„Hoću.“

I tako smo krenuli prema vrhu kupole, na visinu od osamdesetak metara. Ali ne stepenicama, nego po skelama, u neosvetljenoj crkvi. Pod nogama su nam se klatile daske prebačene preko metalne konstrukcije. Bilo je to opasno planinarenje, sa velikom razlikom u nivoima. Milan je Jovanu i mene bukvalno vukao, te nekako stigosmo do vrha.

Kao što nam je bilo rečeno, pogled na Beograd je veličanstven. Pirka prijatan vetrić. Milan mi stavlja nešto u ruku. Otvaram dlan i vidim mali četvrtasti kamen. Milan mi pokazuje na mozaik. Uzeo je sa poda kamičak dok smo se peli. Kamičak se zlati na mom dlanu, Milan se smeška. Odmah zatim i Jovana mi prilazi i stavlja mi nešto na dlan. Isto objašnjenje, isti osmeh. Želja ovo dvoje ljudi da mi učine nešto prijatno, meni, pristigloj iz dalekog sveta, najlepši je poklon.

Četvrtasti kamičci, kameni parčići Svetog Save. Sigurno su bili planirani za ugradnju u oblasti kupole. Jednog dana, kada hram bude završen, gledaću zlatnu tavanicu i sećati se ovog dana.

Milan Tucović, slikar

Jovana Tucović, vajarka

Geca Kon

Jednog dana dobila sam neobičnu poruku:

“Koga-san, kada budete u Knez Mihajlovoj ulici, svratite u knjižaru Geca Kon; to je najstarija knjižara u Srbiji.”

Poruka me je zainteresovala, te odmah krenuh. Kada sam se približila knjižari, koja se nalazi na početku Knez Mihajlove ulice, videla sam kako na ulazu stoji osoba koja mi je poslala poruku: Dragan Milenković.

Ušli smo i ja sam pogledala knjižaru. Dragan odlično govori japanski jezik: sedamdesetih godina bio je na studijama u Japanu. Ispričao mi je istorijat knjižare, koja pripada najstarijoj jugoslovenskoj izdavačkoj kući, zatim o svom studijskom boravku u Japanu, pričali smo o zajedničkim poznanicima; kraće rečeno – Dragan je pričljiv kao i drugi moji srpski prijatelji.

“A kada si ti prvi put bila u Srbiji?”

“Dve hiljade devete. I odmah zatim sledeće godine.”

“To je bila teška godina…”

Ispostavilo se da je te godine izdavačka kuća privatizovana i da su radnici knjižare štrajkovali. Moja kratka, desetogodišnja istorija u ovoj knjižari se na trenutak poklopila sa dugom i komplikovanom istorijom Srbije.

Dragan Milenković, direktor izdavačke kuće “Prosveta”


 

Akiko Koga – PHOTO IMPRESSIONS FROM SERBIA

私は現在東京で2つの展覧会で写真作品を展示しています。

ひとつは新橋のギャラリーTENで「My Shoots on My Day/世界の写真家が見た美しい瞬間」というグループ展覧会です。ギャラリーオーナーである上曽健一郎(Kenichirou Uwaso)さんが選んだ世界10カ国18人の写真家が作品を展示しています。セルビア人写真家Zeljka Gavrilovicさんも参加しています。

私の「美しい瞬間」は、セルビアで過ごしたある一日。2019年春、私はセルビアを訪れていました。10年ぶりに会う友人との再会や新しい出会い。それぞれが人生の大切な宝物を私に見せてくれます。家にある大事な物を見せてくれたり、いつもと変わらない食事を作ってくれたり、家族の話や過去の思い出を語ってくれます。それぞれが背負ってきた人生と触れ合う瞬間を私は写真に撮り作品にしました。たくさんの宝物の中から、私はドラガン・ミレンコヴィッチさんとの出会いをこの展覧会に選びました。

Title of exhibition :「My Shoots on My Day/世界の写真家が見た美しい瞬間」

Date:19th April – 26th June

Place:Gallery TEN http://www.gallery-ten.tokyo

Artists:

Nikita Fedrov(France) Lucian Olteanu(Romania)

Depi Mar(Greece) Elle Lin(Hong Kong) Akiko Koga(Japan)

John Gill(U.K) Anne Sophie Le Penru(France)

Eiji Kitada(Japan) Mia Mp(U.S.A) Ken Uwaso(Japan)

Tadashi Ishiguro(Japan) Reiko Lin Kawakami(Japan)

Roberto Burchi(Italy) Zeljka Gavrilovic(Serbia)

Rucsandra Calin(Romania) Laura Beghin(Italy)

Volodymir Novgorodov(Ukraine) Adelaide Pretato(Italy)

——————————————————————————-

さて、もう一つの展覧会は銀座Steps Galleryで開催している私の個展です。この個展では、同じく2019年の滞在中に撮影したセルビアの画家Milan Tucovicのアトリエの写真作品を展示しています。

ミランさんとの出会いは、私が初めてセルビアを訪れた2009年のことでした。それからミランさんと一緒に文化交流展覧会を企画したり、ミランさんの肖像画のモデルとして描いてもらったり、作品を通してたくさんの時間を共有しました。

ベオグラードの自宅にあるミランさんのアトリエは、作品のように美しく創られていて、異世界のような空間でした。残念ながら私の滞在の3ヶ月後にミランさんは天国に旅立ち、今はもう存在しないアトリエとなってしまいました。セルビアで愛された画家の生きた証を現在に遺しておきたいと思いました。

Title of exhibition:「Чудо Светог Саве/聖サヴァの奇蹟」

Date:31th May – 5th June

Place:Steps Gallery https://www.stepsgallery.org/index.html