Japanorama

OSTRIGE NA ULICI

Ostrige se smatraju delikatesom svugde u svetu, a delikatesi su uglavnom skupi. Ali, u često veoma skupom Japanu, ima i nečeg jevtinog – evo jedne preporuke – to su ostrige koje vam ispeku na roštilju ispred čuvene tokijske riblje pijace Cukiđi.

Cukiđi je riblja pijaca u Tokiju koju turisti često obilaze zbog njene slikovitosti i ogromne količine sveže ribe, koja se odatle od ranog jutra nosi u ribarnice i mnogobrojne tokijske restorane. Jedna ogromna tuna, na tezgi u Cukiđiju, često može da košta nekoliko hiljada eura, pravo malo bogatstvo, porcija izvanrednog sušija koji gostu naprave ribari-restorateri košta oko 3 hiljade jena ( oko 3 hiljada dinara ), ali veliku ostrigu ispečenu na roštilju na ulici ispred te tokijske pijace možete da pojedete za samo 450 jena ( 450 dinara ).

Vlasnik roštilja ima za goste spremne štapiće, ostrigu možete da pojedete stojeći, a, ako poželite, od prodavca ćete dobiti i gutljaj sakea – tradicionalnog blagog alkoholnog pića od pirinča. Ostriga je izuzetno sveža, veoma ukusna, a nije joj potrebno dodavati nikakve začine – u njoj još ima zaostalog ukusa Tihog okeana, iz koga je tek izvađena.