Japanci su poznati po izuzetnoj hrani, ali i po tome da, čak i ono što nauče od drugih, naprave bolje od originala. To se potvrđuje i najnovijim izveštajem objavljenim u Tokiju o tome koje su najbolje svetske čokolade i, naravno, detaljnim spiskom prodavnica u Tokiju gde možete da ih kupite.
U izveštaju se na samom početku pominje relativno novi japanski čokoladni brend “Rojs” ( Royce ) sa severnog ostrva Hokkaida, firme osnovane 1983, koja pravi neke od najboljih “sirovih” čokolada u toj zemlji.
Izveštaj je objavljen krajem januara, kako bi uoči 14. februara, Dana zaljubljenih, što više Japanki znalo šta i gde treba da kupe za svoje simpatije. Po novo ustanovljenom običaju u Japanu, naime, žene i devojke masovno kupuju čokolade različitih ukusa i oblika i na dan Svetog Valentina ( zapadnjački praznik masovno prihvaćen u Japanu poslednjih decenija ) – našeg Svetog Trifuna, poklone čokoladu muškarcu koji im se sviđa.
Najbiolja prodavnica čokolade u Japanu, prema tom izveštaju je “Amour du Chocolat!” ( アムール・デュ・ショコラ) – smeštena u okviru robne kuće “Takašimaja” u tokijskom kvartu Šinđuku ( Shinjuku Takashimaya ).
Gužva koju vidite na jednoj od fotografija koje objavljujemo je pred otvaranje robne kuće „Takašimaja“.
Evo, poimence nekoliko najboljih proizvođača čokolade u Japanu i u svetu, onako kako su navedeni u tom izveštaju.
WAKO Chocolate Salon / 銀座・和光のチョコレート (Japan), Godiva / ゴディバ (Belgija)
Demel / デメル (Austrija), Le Chocolat de H / ル ショコラ ドゥ アッシュ (Australija / Japan), Chocolat Bel Amer / ショコラ ベルアメール (Japan), La Maison du Chocolat (Pariz – Francuska), Mont St Clair / モンサンクレール (Japan), Pierre Hermé Paris / ピエール・エルメ・パリ (Francuska), Pierre Marcolini / ピエール・マルコリーニ (Belgija), Pascal Caffet /パスカル カフェ (Francuska), Morozoff / モロゾフ (Japan), Jean-Paul Hévin / ジャンーポール・エヴァン (Francuska), Cacao Sampaka / カカオ サンパカ (Španija), Lindt / リンツ (Švajcarska), Royce’ / ロイズ (Japan)