Japanorama

SRPSKA MUĆKALICA U JAPANSKIM PRODAVNICAMA

U japanskim samoposlugama i drugim prodavnicama hrane od 3. decembra pojaviće se u prodaji gotovo jelo SRPSKA MUĆKALICA. Ovo je prvi put da se jedno srpsko nacionalno jelo prodaje na odeljenjima gotove hrane u Japanu. Ovaj proizvod prodavaće se i preko interneta.

Recept za srpsku mućkalicu u instant obliku je napravila Tijana Nagato, srpska državljanka, rođena u Beogradu, koja u Japanu živi 20 godina i na svom YouTube kanalu govori o srpskoj hrani. Njoj se pridružila grupa entuzijasta iz Japana, okupljenih oko projekta MY SERBIA, koji promoviše Srbiju, njenu istoriju i kulturu.

U veoma lepo dizajniranom pakovanju, na kome je pored japanskog teksta naziv jela ispisan ćirilicom i latinicom, mućkalica je namenjena jednoj osobi (180 gr), a na pakovanju je napisano da se ovo jelo “od paprika sa svinjskim mesom” priprema tako što se samo zagreje tj. “potopi u kipuću vodu”.

Mućkalicu je, uz podršku Ambasade Srbije u Tokiju, proizvela kompanija Macubara Fuds (Matsubara Foods) iz grada Fukuoka, okrug Higaši, a na omotu je istaknuto da se ovaj proizvod promoviše u čast 140-godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Japana i Srbije.

Ova godišnjica nizom događaja biće obeležena 2022. godine, u čast razmene zvaničnih pisama japanskog cara Mucuhitoa (posmrtno Meiđi) i srpskog kralja Milana Obrenovića.

U okolnostima pandemije virusa Kovid 19, kada japanski građani ne mogu da dolaze u posete Srbiji, grupa MY SERBIA i MACUBARA FUDS želeli su da japanskim građanima omoguće da probaju tradicionalno srpsko jelo, koje je u vrhu popularnosti među japanskim turistima kada dolaze u Srbiju. U saopštenju povodom početka prodaje SRPSKE MUĆKALICE u Japanu autori projekta izražavaju nadu da će ovaj njihov potez još više učvrstiti prijateljske odnose Japana i Srbije.

Pokretač projekta MY SERBIA je Akiko Koga, umetnica-fotograf, koja je više puta boravila u našoj zemlji. Ona je Srbiju redovno promovisala na veoma dobro osmišljenim izložbama sopstvenih fotografija, ali i tekstova i predmeta koji govore o srpskoj kulturi. Tokom leta 2021. Ona je organizovala dve uzložbe u Tokiju, od kojih je jedna bila posvećena nedavno preminulom slikaru Milanu Tucoviću, a druga vezana za njenu posetu knjižari Geca Kon u Knez Mihajlovoj ulici.

Ostali članovi okupljeni oko ovog projekta MY SERBIA su Ćihaja Ojaizu i Tijana Nagato. Ćihaja Ojaizu je studirao u Beogradu, a nedavno se sa porodicom iz Tokija preselio u Srbiju. On ima YouTube kanal, na kome govori o lepotama prirode u Srbiji i predstavlja Srbe Japancima.