Japanorama

Srpsko jelo na japanskom sajtu

DRAGANOVA MUĆKALICA

https://myserbia.jp/art-20250417/

O Akiko Koga pisali smo više puta i na sajtu www.japanorama.rs, ali i u godišnjem izdanju časopisa “Kigaku “, koji se, osim temama iz astrologije, bavi i japanskom kulturom i vezama Srbije i Japana. Ona je umetnički fotograf, prvi put je u Srbiju došla 2009, kada je u Beogradu bila priređena izložba njenih fotografija i multimedijalnih radova. Otada, Akiko je na sebe preuzela zadatak da, nešto sama, nešto uz pomoć drugih Japanaca koji se interesuju za Srbiju, ali i nekih naših ljudi koji žive u Japanu, povezuje dve zemlje. Jedan od njenih značajnih doprinosa je i predstavljanje slikarstva prerano preminulog slikara iz Srbije Milana Tucovića ( 1965 – 2019 ) u Japanu, ali i osmišljavanje projekta MY SERBIA sa grupom prijatelja.

Jedan od podviga te grupe je i formiranje u Japanu jedinstvenog proizvoda instant “Srpske mućkalice”, koja je od 2021. počela da se prodaje u japanskim samoposlugama, ali bila i na jelovnicima na japanskim fakultetima. Recept za instant srpsku mućkalicu napravila je Tijana Nagato, srpska državljanka udata u Japanu, koja na svom Yu Tube kanalu govori o srpskoj hrani.

Pošto je Akiko početkom decembra 2024. učestvovala na grupnoj likovnoj izložbi “Oblasti transformacije” u Kući legata u Beogradu, iskoristila je priliku da u Beogradu jede i mućkalicu, svoje omiljeno srpsko jelo.

Nju je u svoj stan u Mirijevu pozvao osnivač sajta Japanorama Dragan Milenković i pripremio samo za nju  mućkalicu, onako kako on voli da je sprema kod kuće. Akiko je prisustvovala pripremi, fotografisala i sredinom aprila 2025. na sajtu MY SERBIA objavila tekst o tom doživljaju.

Tekst možete direktno da vidite uz link ispod podnaslova, a mi vam ovde, da bismo vam olakšali, dajemo kratak prevod toga teksta i prevod potpisa ispod fotografija.

DRAGANOVA MUĆKALICA

Dragan Milenković je dugo bio aktivan kao novinar, koji je svojim tekstovima povezivao Srbiju i Japan. Uz veliku podršku organizacije “Moja Srbija”, gotovo jelo „Mućkalica (dinstana svinjetina sa paprikom“ (Matsubara Foods Co., Ltd.), pod nadzorom Ambasade Srbije, plasirana je u Japanu 2021. godine. Dragan je bio jedan od onih u Srbiji koji su bili posebno oduševljeni ovim projektom i aktivno je o tome pisao i govorio u srpskim medijima.

Tokom boravka u Beogradu, Dragan me je pozvao da probam “pravu” mućkalicu i ja sam otišla kod njega.

Sastojci (Količina sastojaka zavisi od raspoloženja toga dana)

Piletina, crvena paprika, zelena ljuta paprika, crni luk, paradajz, pršuta, peršun, so, biber, Začin C (srpski začin od sušenog povrća).

Prvobitno se za mućkalicu koristila svinjetina. U srpskim selima i malim gradovima, porodice su gajile svinje, pa je svrha ovog jela bila da se iskoristi svinjetina i ona lagano dinsta sa povrćem kako bi bila mekana i laka za jelo. Ustvari, Draganova porodica u njegovom zavičaju je takođe gajila svinje u vreme kada je tamo živeo kao dete. Danas se mućkalica često pravi mešanjem svinjetine i govedine, ali Dragan je ovog puta odabrao piletinu, koja je mekana i lako se vari, jer sam ja bila umorna od putovanja od Tokija do Beograda. I piletina i povrće su bili sveži, kupljeni na pijaci tog jutra.

Ovde ću vam predstaviti Draganov način pravljenja mućkalice:

Sveže povrće kupljeno na pijaci tog jutra! Paprika, koja je duža i tanja od one u Japanu, kupljena je u crvenoj i zelenoj boji, da bi jelo bilo koloritnije.

Prvo u tiganju dobro propržite piletinu.

Dodajte isečeno povrće.

Nakon što se kratko krčka, dodajte seckanu i ljutu papriku.

Dodajte malo pršute, da biste jelu dali bogatiji ukus.

Dodajte so, biber i začin C da začinite. Pospite seckanim peršunom odozgo i gotovo je!

Izgleda ukusno! Hajde da jedemo.

Ukras je i salata: ukiseljene paprike punjene kiselim kupusom, sveže rotkvice i kiseli krastavčići.

Draganova mućkalica je bila veoma ukusna, sa blagim, ali ljutim ukusom. Ovakva upotreba ljute paprike je ukus koji se može naći samo na “pravom” mestu.

Takođe sam osetila da je njegova želja da meni, strancu, omogući da iskusim pravu srpsku kuhinju, učinila hranu još ukusnijom. Toplo gostoprimstvo Srbije ugrejalo mi je i telo i dušu.

Hvala ti, Dragane, na divnom danu.

Dragan u kuhinji.

Hvala ti na obroku!

 

Ako ste raspoloženi da probate mućkalicu u prostoru u Mirijevu, delom pretvorenog u “Japansku kuću”, gde se, uz predstavljanje japanske kulture, povremeno priređuju degustacije japanske hrane, javite se mailom srbija.japan@gmail.com