Japanorama

Nova turistička ponuda u centru Beograda

PEŠAČKA TURA „GAVRILO PRINCIP“ U BEOGRADU

Ove godine 28. juna, na Vidovdan, se navršava 110 godina od Atentata u Sarajevu, a 26. jula ove godine biće 130. godina od rođenja Gavrila Principa. Tim povodom, osnivač Srpsko-japanskog društva i sajta Japanorama.rs, koji je istovremeno i turistički vodič, Dragan Milenković, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda, počeo je da vodi pešačku turu koja se detaljno bavi životom u Beogradu početkom 20. veka. Tokom te ture saznaje se kako su živeli (šta su jeli, gde su se kretali, šta su čitali, mesta na kojima su se okupljali) mladi srednjoškolci Prve beogradske gimnazije koji su bili članovi organizacije Mlada Bosna. Tura se vodi na srpskom jeziku, ali je moguća i na japanskom i engleskom jeziku.

Nezadovoljni obrazovnim programom, koji je Austrougarska primenila u Bosni i Hercegovini, čiji akcenat je bio na striktnoj i surovoj germanizaciji, osujećivanjem svačega što je asociralo na slobodu i nacionalna osećanja Srba i drugih nacija Balkana. Srbima je bilo zabranjivano proučavanje istorije Srba kao nacije i Srbije kao države, koja je bila velika i moćna u Srednjem veku. Zabranjivano je učenje i recitovanja pesama srpske epske poezije, narodnih pripovedaka, poslovica, narodnog stvaralaštva uopšte.

Organizacija Mlada Bosna bila je osnovana po uzoru na slične organizacije Mlada Švajcarska, Mlada Italija, koje su tražile načina za šire obrazovanje i protivile se represivnim režimima, od kojih su neki još bili bliži feudalnom dobu, nego savremenom trenutku. U Mostaru organizacija Mlada Bosna je okupljala mlade radi šireg obrazovanja, čitanja knjiga iz drugih evropskih država: savremene poezije, proze, filozofske misli. Tek kada je Austrougarska počela da se priprema za rat, radi daljeg osvajanja Balkana, organizacija Mlada Bosna je počela da razmišlja o otporu. U programu Mlade Bosne zalagalo se za prava na rad, za veća prava žena, za agrarnu reform. Neki ciljevi Mlade Bosne bili su slični ili jednaki sa programom Francuske i Američke revolucije.

Mladi svih nacionalnosti na Balkanu udruživali su se, pomagali jedni drugima, a to je bilo lako vidljivo kada se saznalo da je u organizaciji atentata u Sarajevu na Vidovdan 1914. bilo Hrvata, muslimana, pa čak simpatizera iz Slovenije i Češke. Na zapisnicima sa suđenja u Sarajevu bila su čak menjana imena nekih optuženih, da se ne bi videlo da su među njima Hrvati i muslimani.

Dragan Milenković je jedini licencirani vodič na japanskom, a ture vodi i na engleskom. Autor je knjige “Pucanj u srce imperije” koju možete poručiti na našem sajtu.

Ture će prve nedelje juna biti svakodnevne (do subote 8. juna) – sa početkom u 10.30 na Obilićevom vencu, u parku  kod spomenika Vojvode Vuka. Od ponedeljka 11. juna, pa nadalje, ture će se zakazivati na telefon 064 3279936, instagram i facebook @gavriloprincip_tura, kod agencije KOMPAS.

Cena ture po osobi je 1.200 dinara

 

Drugi mediji o turi „Gavrilo Princip“:

PEŠAČKA TURA „GAVRILO PRINCIP“ U BEOGRADU

https://www.novosti.rs/beograd/vesti/1371997/gavrilo-princip-beogradu-pesacka-tura-predratnom-beogradu

https://naslovi.net/2024-05-30/nova/gavrilo-princip-u-beogradu-pesacka-tura-inspirisana-istorijom/36749433

https://24sedam.rs/beograd/vesti/306045/pocinju-pesacke-ture-gavrilo-princip-u-beogradu/vest

https://www.rts.rs/lat/magazin/putujemo/5452930/beograd-turisticke-ture-gavrilo-princip.html