Japanorama

KAKO KONTROLISATI MUŠKARCE – NA ČASU PSIHOLOGIJE NA FAKULTETU

Vesti brzo lete od Kine do Japana, gde je 13. aprila objavljena vest da je nastavnik jednog univerziteta u kineskom gradu Šangaju suspendovan i pod policijskom istragom, nakon što se saznalo da je na času psihologije davao savete devojkama kako da se postave prema muškarcima, kako da ih zavedu, privuku sebi, i kako da vezu sa suprotnim polom drže pod svojom kontrolom.

Odluka je doneta nakon što je na društvenim mrežama objavljen snimak časa na Istočnokineskom normalnom univerzitetu na kome nastavnik daje eksplicitne savete kako da devojke prilaze momcima, kako da im se svide i na kraju, kako da se srećno udaju.

Jedan od saveta na času psihologije, u isključivo ženskom razredu, bio je da devojke treba da mladićima izraze spremnost da imaju više dece, čime će, kako im je rekao, “ da povećaju svoju privlačnost”. Drugi savet, koji je izazvao buru oduševljenja ( ali i crvenih obraza )  na času je bio da devojke treba da se postave prema momcima tako kao da su “ konzervativne prema seksu na rečima, ali da, ipak, treba da budu kooperativne na delu”.

Objava na društvenim mrežama izazvala je na hiljade komentara, a neke od devojaka, koje su prisustvovale času izjavile su da su se “osećale izuzetno neprijatno” dok su slušale nastavnika, čije ime je navedeno kao Gong Li. Nastavnik Li predaje psihologiju na odseku za geografiju tog univerziteta u Šangaju, koji je jedan od najstarijih u tom kineskom gradu.

Univerzitet je sa svoje strane objavio da je nastavnik suspendovan, a da će časove psihologije tom odseku nastaviti drugi nastavnik – isključivo na osnovu zvaničnog fakultetskog programa.