Japanorama

Preminuo tvorac „Dragon Ball-a“ Akira Torijama

TOKIO, 9. marta – Poznati umetnik ( majstor ) japanskog stripa i crtanog filma ( manga ) Akira Torijama, poznat po kultnim delima kao što su „Dragon Ball” i „Dr. Slump”, preminuo je zbog izliva krvi u mozak ( akutni subduralni hematom ). Imao je 68 godina.

Torijama je ostavio neizbrisiv trag u industriji stripa i crtanog filma u Japanu svojim maštovitim kreacijama i dinamičnim pripovedanjem. Njegova serija „DRAGON BALL“ ne samo da je očarala čitaoce u Japanu, već je stekla i ogromnu međunarodnu publiku, značajno doprinevši globalnoj popularnosti japanske mange i animea.

Torijamin rad na „Dr. Slampu“, koji je prethodio filmu „DRAGON BALL“, pokazao je njegov jedinstven smisao za humor i postavio osnovu za njegov budući uspeh. Njegov izraziti umetnički stil, koji karakterišu živahni likovi i detaljno izmaštani svetovi, postao je glavna komponenta njegovog pripovedanja i uticao na generacije umetnika.

Obožavaoci i profesionalci iz industrije manga-e širom Japana i sveta na vest o njegovoj smrti na društvenim mrežama izražavaju saučešće, pišu i govore o tome kako je Torijamin rad uticao na njihove karijere I život. Jedan obožavalac je na Tviteru napisao: „Zmajeva lopta Akire Torijame je bila veliki deo mog detinjstva. Njegova smrt je veliki gubitak za zajednicu nas koji volimo mange“.

Uticaj Torijaminog dela seže dalje od mange; „DRAGON BALL“ je adaptiran u veoma uspešnu anime seriju i iznedrio je brojne video igrice, filmove i predmete, koji su prodavani kao suveniri. Njegov uticaj se može videti u bezbrojnim mangama i animeima koji su pratili njegove stope, uključujući elemente njegovih akcionih sekvenci i dizajna likova.

Torijama je sahranjen u krugu uže porodice. Njegova producentska kuća je tim povodom objavila sledeće saopštenje: “Sa velikim iznenađenjem i dubokom tugom objavljujemo da je 1. marta 2024. preminuo umetnik mange Akira Torijama u 68. godini.

Torijama je bio strastveno uključen u brojne projekte i nesumnjivo je imao mnogo više težnji da ispuni. Ovo je veliki gubitak i vest za duboko žaljenje.

Ipak, kao manga umetnik, svojim brojnim kreacijama ostavio je neizbrisivo nasleđe. Njegov rad podržavaju i neguju ljudi širom sveta više od 45 godina. Iskreno se nadamo da će jedinstveni svet umetnosti Akire Torijame i dalje biti voljen i negovan u godinama koje dolaze.

Izvor: Yahoo Japan

https://www.youtube.com/watch?v=n6Vatbw3kAU&t=20s

Uz vest o njegovoj smrti prikazujemo početak filma “Dragon Ball” u trajanju od 2,19 minuta