Japanorama

„SRCA NARODA DVE ZEMLJE POVEZANA KROZ UMETNOST“

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA I KONCERT POVODOM 140-GODIŠNJICE ODNOSA JAPANA I SRBIJE

Koncert klasične muzike i narodnih igara i pesama, zajedno sa izložbom fotografija, biće održan u zgradi Akasaka Civic Center (Sala Akasaka Civic Hall) u kvartu Akasaka u Tokiju  u petak 22. aprila.

Koncert počinje u 18.00 časova (ulaz je omogućen već od 17.30 časova), ovom događaju može da prisustvuje do 300 osoba (prednost imaju oni koji dođu ranije). Ulaz je slobodan, a mole se zainteresovani da na koncert i izložbu ne dovode decu predškolskog uzrasta.

Učesnici su sledeći: Takafumi Kano – fotografije, Juki Saito – flauta, Šinsuke Usui – čelo, Kenđi Kanemasu – klavir i Ansambl narodnih igara Tokijskog univerziteta za strane studije.

Izložba umetničkih fotografija Takafumija Kanoa biće otvorena 19. aprila (13.00 – 21.30) 20. i 21. aprila (09.00 – 21.30) 22. aprila (09.00 – 20.00). Ulaz je slobodan.

Organizatori su Ambasada Republike Srbije u Japanu, u saradnji sa: Uprava Opštine Minato, Udruženje umetničkih fotografa Japana, Asocijacija za promociju muzičke razmene Srbija-Japan i Japansko-srpsko društvo.

Ovaj umetnički događaj organizuje se u čast 140-godišnjice uspostavljanja prijateljskih odnosa Srbije i Japana.

Prijateljski odnosi Srbije i Japana traju veoma dugo, a poznato je da Srbi vole Japance i gaje pozitivna osećanja prema njima. Diplomatski odnosi dve zemlje počeli su 1882. kada je srpski kralj Milan uputio pismo caru Meiđiju da ga obavesti o svom krunisanju na tronu vladara Kraljevine Srbije.

Takafumi Kano  je član Udruženja umetničkih fotografa Japana. Diplomirao je englesku i američku književnost na Univerzitetu Senšju. Boravio je kao gostujući umetnik 2019. u Novom Sadu, u okviru projekta umetničke razmene povodom proglašavanja grada Novog Sada za Prestonicu evropske kulture 2021. Tokom boravka održao je predavanje u lokalnoj školi i izložbe vezane za Srbiju.

Juki Saito flautista diplomirala je na Fakultetu za muziku univerziteta Toho Gakuen. Studirala je u Francuskoj i Švajcarskoj, a prvi koncert održala u Pragu 2006.  Nastupala je u mnogim poznatim koncertnim dvoranama Evrope. Veoma je zainteresovana za Srbiju i dobro je poznaje. Održala je više koncerata u Srbiji 2013, 2015. i 2019.

Šinsuke Usui čelista diplomirao je na Tokijskom muzičkom koledžu. Bio je član Filharmonijskog orkestra grada Tokija od 2006. do 2013, i Filharmonijskog orkestra Kanagave 2019-2020. Nastupa samostalno i u drugim vidovima, sarađuje sa pozorištima i lutkarskim pozorištem, poznat je i kao pedagog i pevač i kompozitor.

Kenđi Kanemasu je kompozitor, aranžer i pijanista. Diplomirao je kompoziciju na Tokijskom univerzitetu za umetnost. Od ranih dana nastupa na koncertima klasične, ali i popularne muzike. Zbog interesovanja za tango 2006. je boravio na studijskom boravku u Buenos Airesu, a od 2008. angažovan je na projektima u kojima meša muziku iz različitih delova sveta sa svojim kompozicijama.

Ansambl narodnih igara Tokijskog univerziteta za strane studije osnovan je kao grupa 1996. koja je izvodila narodne igre Filipina, i kao takva nastupala u Japanu i u inostranstvu. Od 2011. su boravili u Srbiji gde su nastupali, ali se i zainteresovali za srpske narodne igre i muziku. Ponovo su posetili Srbiju 2013, na poziv KUD-a Branko Cvetković. i održali koncerte u Beogradu i drugim gradovima. Posebno vole srpsko kolo, koje je, zbog svog originalnog koraka, od 2017. priznato od strane UNESKO-a. Na koncertu će izvesti igre iz Šumadije.

 

Za sve informacije: Embassy of the Republic of Serbia in Japan

4-16-12 Takanawa, Minato-ku, Tokyo 108-0074

Phone: 03-3447-3571 (from 10 am to 3 pm)

Email: japanese.tokyo@mfa.rs

URL: http://www.tokyo.mfa.gov.rs