Piše: Alma Okađima
Ako se uželite naše hrane u Tokiju, ne brinite, Noriko je zaljubljenica u našu kuhinju i dugo je učila da kuva sa Jelenom Jeremić, koja je, sem što je napisala knjigu “Srpski kuvar” na japanskom, često držala i časove kuvanja Japankama.
Noriko je pre par godina putovala po Srbiji i kupovala naše zemljano posuđe kako bi napravila “pravu” mućkalicu ili prebranac.
Uz sve to, ona pravi sama lepinje, ćevape, pite, ajvar, sarme (sama kiseli kupus), kao i razne slatkiše, kolače od višanja, orasnice…
Sve od nje možete naručiti i to uz kućnu dostavu!
Ambasade iz regiona (najviše je Ambasada Srbije angažuje), kada prave neki događaj , i baš mi danas kaže da je 15. aprila pravila poklon-paket za tridesetak zvanica u Ambasadi Srbije.
Kako za vreme pandemije nije poželjno služiti hranu gostima, zamolili su je da napravi gostima paketić za poneti.
Unutra je stavila proju, kolač od višanja i orasnicu. Sve hermetički i lepo upakovano, na japanski način!
Kada smo pravili piknik za uživanje ispod rascvetalih trešanja,,naručili smo od Noriko ručak -paketić sa lepinjama punjenim ajvarom, jajetom, sirom i maslinama,i uz sve to smo dobili po parče kolača od malina. Maline su uvoz iz Srbije i u Japanu ih prodaju zamrznute po dosta povoljnoj ceni.
Noriko takođe uvozi neke naše proizvode, kao što su ajvar, džem od šipaka, rakija, vina… i sve to možete da kupite preko onlajn stranice “domaća”.
Nada se da ce moći otvoriti naš restoran uskoro.
********************
Japanorama je u rubrici HRANA ranije objavila da je Japanka Noriko Hašimoto u Tokiju otvorila start ap restoran, u okviru svoje firme “Domaća”, u kome služi samo srpsku i drugu hranu balkanskih naroda.
Evo nam potvrde IZ PRVE RUKE da je Noriko dobro i da se ne predaje pred pandemijom. Hvala Almi na prilogu.