Japanci zaista vole tamago-jaki i ponosni su na njega, kao na važan segment njihove čuvene kuhinje. A, naizgled, u pitanju je običan omlet – samo nešto drugačije pripremljen.
Način pripreme: umutite jaje, dodajte mu mešavinu šećera, soja sosa i soli, po želji dodajte bibera, ili nekog drugog začina. Omlet pržite na ulju i nekoliko puta ga okrenite tokom pripreme.
Svaki Japanac stariji od 40 godina se seća izreke iz detinjstva koja je bila uobičajena tokom 60 – ih godina „Kođin, Taiho, tamago-jaki“. Ovo je bila lista tri stvari koje su deca u Japanu tada obožavala: Džajants ( Kođin ) – profesionalni bejzbol tim koji je stalno pobeđivao; Taiho – tadašnji veliki šampion (jokozuna) u nacionalnom rvanju sumou; i tamago jaki ( omlet ) – savršen primer onoga što deca vole da jedu.
Danas, ljudi imaju drugačije sklonosti prema hrani ali tamago-jaki je još uvek omiljen svima bez obzira na godine. Lako ga je napraviti u kući ali, za čudo, niko ne zna kada je tamago-jaki prvi put napravljen, pa svi veruju da je večan.
Iz nekog razloga, tamago-jaki napravljen u Kansaiju (region grada Osaka) ne sadrži iste začine koji se koriste u Kantou ( region Tokija ). Kuvari iz Kansaija koriste samo mešavinu začina i so, tako da omlet zadržava svoju žutu boju. U Kantou se dodaju soja sos i šećer, tako da je boja omleta tamnija i lakše je dobiti lepi izgled na površini. I naravno, ukus je različit – ljudi iz Kansaija koji probaju tamago-jaki u stilu regiona Kanto uvek kažu da je, za njih, malo slađi nego što su navikli.