Japanorama

NEOBIČNA JELA PORED AUTOPUTEVA

U Japanu ima mnogo raznovrsne hrane, a u poređenju sa restoranima kod nas, ili možda u Sjedinjenim Državama, Japanci imaju veoma male porcije. Kod njih je češća slika da sto bude pun malih zdela i činijica, u kojima su male količine raznovrsne hrane, kako bi obrok bio što raznovrsniji.
Za domaće i strane turiste restorani pored autoputeva, koji se otvaraju uglavnom na odmorištima pored benzinskih pumpi, počeli su da se takmiče da privuku posetioce ne samo ukusnom hranom i raznovrsnošću, već i velikim porcijama, koje mogu da podele saputnici iz autobusa ili automobila, koji u restoran uđu zajedno, a žele da što pre završe obrok i nastave dalje.
U oblasti Ibaraki, kod grada Tomobe, u jednom takvom restoranu pored autoputa uveli su velike porcije koje sadrže čak 16 pohovanih svinjskih šnicli, posluženih sa kuvanim pirinčem i salatom od slatkog kupusa, a uz njih još idu i male činije supe miso i mini porcije lokalne turšije.
Interesantno je dsa se ove porcije kupuju iz automata, tako što ubacite novčanice ili karticu u vrednosti od 1700 jena ( isto toliko u dinarima ), a za podgrevanje jela dovoljno je od 5 do 7 minuta. Čitava porcija teška je oko 2,2 kilograma i aranžirana je tako da liči na planinu Cukuba, visoku 877 metara, kroz koju se prolazi baš tim autoputem.
Ovaj restoran nudi i džinovske kineske valjuške gjoza, koje gosti često ne mogu da pojedu do kraja, i druge slične “gigantske” poslastice.