Japanorama

SLADOLED KOJI SE NE TOPI

Grupa istraživača iz japanskog centra za razvoj bioterapija u gradu Kanazava, osmislila je sladoled koji se ne topi, čak ni pod direktnim snopom toplog vazduha iz fena za kosu, piše list Asahi Šinbun. Poslastici se dodaje kao jedan od sastojaka polifenol, ekstrakt iz jagode. Do ove inovacije došlo je skoro slučajno jer su naučnici sprovodili istraživanja sa ciljem da se pronađu načini očuvanja zasada jagoda u situacijama prirodnih katastrofa, poput cunamija koji je 2011.godine izazvao veliku štetu u Japanu.

Tajna je u sastavu polifenola, koji utiče tako da se mast iz pavlake i voda zbog njegovog prisustva ne mogu razložiti, te samim tim ne dolazi do topljenja. Zasad se poslastica pravi u oblicima medvedića, srca, i sa ukusom vanile, manga i čokolade.

Prvi su ga degustirali novinari koji su sladoled na štapiću držali na suncu pre konzumacije više od tri sata. Ni posle toliko vremena sladoled se nije otopio, tj zadržao je prvobitni oblik.

Sladoled koji se ne topi prvo se prodavao samo u gradu Kanazava, na obali Japanskog mora, a sada se može konzumirati i u Tokiju i Osaki. Cena sladoleda je oko 450 dinara.