Japanorama

Nestvarna lepota Japana

Piše: Alma Okađima

 

Prvih dana novembra sam bila u prefekturi Jamanaši, grad Kofu koji je udaljen oko 140km od Tokija ili dva i po sata autobusom. 

Jamanaši je poznat po brdovitim predelima, toplim izvorima i vinarijama u kojima možete okusiti i probati poznata japanska vina. Tu je i dom najpoznatije i najviše planine u Japanu – Fuđi.  Planina Fuđi je visoka 3776m, a drugi je po visini vulkan u Aziji.

Jednodnevni izlet je organizovan da se poseti japanska klisura i najviši grafitni  monolit , Šosenkjo, visok čak 180m koji odoleo je svim vremenskim nepogodama i katastrofama da bi bio uvršten u svetsku baštinu.

Lagana šetnja do žičare, koja vas vodi do najviše tačke je oko 4km i tu možete uživati u crvenim listovima japanskog bora “momiđi” i videti 30m visok vodopad kao i velike stene koje nose imena nekih životinja jer po obliku i podsećaju na njih. 

Kada smo se popeli na vrh Šosenkjo, videli smo snegom pokrivenu planinu Fuđi, koja je izgledala kao da pliva na oblacima. 

Kažu da je Fuđi stidljiv (kao Japanci) i ne voli da se “otkriva”. Činjenica je da se često sakriva iza oblaka, ali mogu se pohvaliti da sam imala sreću da mi se “nasmejao” i da sam uspela da je fotografišem. 

Posle par fotografija se desila čudna stvar, videla sam ga okom, ali na fotografiji se više nije video, a i mnogi posetioci su se žalili na isti fenomen.

Sada mi je jasno zašto Japanci toliko spominju i idealizuju taj njihov najpoznatiji živi vulkan, a možete se uveriti i sami kada pogledate fotografije.