Japanorama

IZGUBLJEN NOVČANIK U JAPANU – 50 PUTA!

Jedan „socijalni eksperiment“


Mladi Amerikanac Džejson Flejk već 16 godina putuje po svetu i postavlja dokumentarne filmove na youtube.
Ovo je njegov „socijalni eksperiment“ izveden u Tokiju, gde je, „slučajno“ gubio novčanik u kome su bili: platna kartica i novčanica od 5 000 jena ( oko 5 000 dinara ) i to 50 puta uzastopce, u različitim delovima Tokija.
Bilo da su to bili mladi ljudi, đaci, studenti, sredovečni prolaznici, čak i poneki beskučnik, svi, bez razlike, podizali bi novčanik i trčali da stignu stranca – mladića, koji je odmicao žurnim korakom, praveći se da je zauzet telefoniranjem.

Kada je Japan u pitanju, ovo je ustvari dvostruko iskušenje – jer Japanci ne stupaju tako lako u kontakt sa stgrancima, misleći da im neće biti lako da se sporazumeju. Tako, ne samo da su svi nalazači bili u iskušenju da uzmu novac i platnu karticu (u Japanu, ma koliko to bila razvijena i bogata zemlja, je sve više ljudi koji teško žive i kojima bi makar i ta mala suma dobro došla), nego su sigurno bili i frustrirani, misleći o tome kako će uspeti da se sporazumeju sa tim užurbanim strancem.
Eksperiment je uspeo, a Japan se, u nizu eksperimenata koji su izvedeni u mnogim drugim zemljama, pokazao kao zemlja sa „najpoštenijim i najiskrenijim“ stanovnicima.
Dok budete posmatrali eksperiment, imate prilike i da, ma koliko kratko, razgledate poznate delove Tokija, kroz koje prolazi mladi Amerikanac.

Među njima, sigurno ćete prepoznati, jer se mnogo prikazuje ovih godina, je i čuveni kvart mladih i robnih kuća svih vrsta – Šibuja, jedno od najpoznatijih delova Tokija.