Japanorama

ODLAGANJE OLIMPIJADE 2 MILIJARDE DOLARA

Organizacioni komitet Tokijske olimpijade, prvo zakazane za juli 2020, a onda odložene za godinu dana, objavio je da će odlaganje organizatore koštati oko 2 milijarde dolara.

Organizacioni komitet, vlasti grada Tokija i predstavnici Japanske vlade će se sastati pred kraj godine, da donesu odluku o podeli “teškog tereta” koji svima njima donosi ovo odlaganje. Istovremeno treba da se odluči kako će se Japan i organizatori postaviti prema problemu virusa Korona, čija pandemija je pogodila čitav svet.

Troškovi se odnose na osiguranje svih borilišta i drugih objekata koji će služiti Olimpijadi u Tokiju, kao i troškovi produženja već plaćenih zakupnina stanova za učesnike, magacina sa različitom opremom, kao i dodatni troškovi oko plaćanja angažovanih osoba oko organizovanja i normalnog odvijanja olimpijskih igara.

Organizacioni komitet je do sada već pripremio niz mera štednje, od pojednostavljivanja do ukidanja pojedinih ceremonija i javnih događaja vezanih za olimpijadu.

Planirano je smanjenje broja vozila, osoblja, ukidanje ceremonije dočeka pojedinih ekipa, ali verovatno i centralne ceremonije.

Letnja olimpijada je sada zakazana za period od 23. jula do 8. avgusta, a Paraolimpijske igre od 24. avgusta do 5. septembra 2021.