Japanorama

NOVI HIT U JAPANU – PROVIDNI JAVNI TOALETI

Kada vam se žuri da uđete u javni toalet, razmišljate samo o dve stvari: da li ima nekoga unutra, i da li je toalet čist. Ovaj problem efikasno je rešio japanski arhitekta Šigeru Ban, smislivši providne javne toalete koji su izazvali senzaciju i kod na novine naviklih građana Tokija.

Toaleti su smešteni u dva parka u popularnim kvartovima Šibuja i Jojogi, glavna osobina im je da su apsolutno čisti i prelepo uređeni, ali vam istovremeno daju potpunu sigurnost kada ste u njima.

Naime, zidovi su napravljeni od “pametnog stakla”, pa, kada neko uđe unutra, zidovi se zamagle i zatamne, pa tako postaju neprovidni.

“Neverovatni su, čistiji su i lepši nego toalet u mom stanu”, rekao je jedan građanin Tokija, a drugi je, ipak, izrazio sumnju, rekavši da se boji da se u odsutnom trenutku, dok je baš on u toaletu, nešto “ne pokvari”.

Za sada su toaleti samo senzacija, pa prolaznici češće svraćaju da se fotografišu, nego da ih upotrebe, ali svi misle da će toaleti biti popularniji od nekih atrakcija u Tokijskom Diznilendu i da će ih u Japanu biti sve više.

Javni toaleti u Japanu su, stvarno, neverovatno čisti i odaju toliko prijatan utisak, da neki savremeni nomadi koji biciklom ili autostopom putuju po Japanu, mirno, čak veselo, saopštavaju da su povremeno spavali u javnim toaletima – gde im je bilo izuzetno prijatno, pa čak i dovoljno prostrano. Neki javni toaleti u Japanu su, naime, prostraniji od soba u hotelima kapsulama, koji su takođe japanski izum.

Providni toaleti su samo neke od tehnološko-arhitektonskih senzacija koje je Japan pripremao za Olimpijske igre, zakazane za ovo leto u Tokiju, pa odložene za iduću godinu. Kao što je svet iznenadio 1964, na prvoj Olimpijadi u Tokiju, superbrzim vozom šinkansen, koji u nekim elementima još nije prevaziđen, Japanci su za Olimpijske igre 2020 pripremali niz prijatnih iznenađenja, koji bi posetiocima prikazali njihovu tehnološku moć, ali i visoke domete njihovog uvek istraživačkog duha.

A toaleti u Japanu su stvarno uvek zanimljiva tema, pa i aktuelna. Toalet se na japanskom kaže “otearai” お手洗い ( mesto za pranje ruku ), pa se slaže sa poslovičnom japanskom diskrecijom, ali i sa uputstvima za borbu protiv savremenih virusa. Samo u Japanu ćete u toaletu na ulici čuti prelepu klasičnu muziku, videti cveće koje ukrašava prostor, a verovatno je Japan prvi i u tome što ima javne toalete za ljubimce. Kažu da je prvi primer bio javni toalet za pse na aerodromu u Osaki.

( Izvor: Direktno )