Japanorama

NAJSTARIJI FUDBALER

Japanski fudbaler Kazujoši Miura (三浦 知良) je 5. avgusta 2020, na prvoj utakmici japanske Džej lige ovog leta, sa 53 godine, postao najstariji fudbaler te lige u njenoj istoriji. Japanski mediji preciziraju da je Miura tog dana, na utakmici svog kluba Jokohama iz istoimenog grada, imao 53 godine 5 meseci i 10 dana, što ga je uvelo u anale japanskog fudbala. Istovremeno, Miura je najstariji aktivni fudbaler sveta i najstariji golgeter na svetu.

Kazu, kako ga od milja zovu u Japanu, igrao je za japansku fudbalsku reprezentaciju od 1990. do 2000, bio prvi japanski fudbaler proglašen za najboljeg fudbalera Azije, a njegova fudbalska karijera stara je tačno koliko i Japanska profesionalna Džej liga, počela je 1993. godine. Miura, koji je poznat po atraktivnoj igri i po tome što obavezno odigra kratak ples posle svakog postignutog gola, u svojoj 50. godini proglašen je za najstarijeg aktivnog fudbalera sveta i istovremeno za najstarijeg golgetera na Zemljinoj kugli.

Kazujoši Miura je karijeru počeo u Brazilu, gde je sa 16 godina potpisao ugovor sa klubom Atletiko Juventus iz Sao Paola, kasnije je igrao za Santos i druga dva brazilska kluba. U Japanu je prvo igrao za klub Jomiuri, kasnije za Verdi Kavasaki, sa kojima je osvojio četiri nacionalna šampionata. Godine 1993. proglašen je za fudbalera najveće vrednosti u Džej ligi .

Od 1994. nastavio je karijeru u Đenovi u Italiji, promenio još nekoliko italijanskih i evropskih klubova, a tada mu je pretposlednji u nizu bio Dinamo iz Zagreba, za koga je igrao 1999. godine. Pre Miure, najstariji fudbaler sveta bio je Stenli Metjus, koji je bio i najstariji golgeter. Miura još namerava da igra i nije najavio skori odlazak. Za nacionalni tim postigao je 55 golova u 89 utakmica.