Japanorama

REVIJA KUROSAVINIH FILMOVA

Akira Kurosava: “TIHI DUEL”

RTS 2 25.05.2020 22.35 (reprize 26. 27. 05. 2020 RTS 3)

Proizvodnja 1949.


Kjođi Fuđisaki je mladi lekar, idealista, koji tokom rata bude zaražen sifilisom, kada se, dok je operisao sifilističkog pacijenta, slučajno posekao.

Fuđisaki se zaražen tom tada neizlečivom I “sramotnom” bolešću, vraća iz rata, da bi nastavio da radi na klinici, čiji je direktor njegov otac. On pokušava da se izleči, ne govoreći nikome o tome, a svoj položaj smatra duboko nepravednim.

Činjenica da je zaražen sifilisom čini ga u sopstvenim očima prljavim, isto onoliko koliko je prljava gradska bara – močvara u “Pijanom anđelu”.

Pošto je bio veren, on raskida veridbu sa verenicom Misao, ne objašnjavajući joj ništa, ne želeći da je drži u neizvesnosti. Slomljenog srca, Misao se very sa drugim muškarcem. Ona pokušava da Fuđisakija ubedi da ostanu zajedno, ali on je energično odbija.

Uloge: Toširo Mifune kao Dr Kjođi Fuđisaki, Miki Sanđo kao Misao Macumoto, Takaši Šimura kao Dr Konosuke Fuđisaki.

Kurosavin film “Pijani anđeo” dobio je nagradu kao najbolji film 1948, a sledeće 1949. Akira Kurosava snimio je “Tihi duel”, koji je neka vrsta razrade slične teme, u sličnom okruženju. I dalje su tu teške posledice rata, a glavni junak je takođe lekar. Toširo Mifune, koji je u “Pijanom anđelu” igrao mafijaša – pacijenta, sada je lekar, a Takaši Šimura, lekar iz “Pianog anđela” je njegov otac i šef klinike. Film velikog emocionalnog intenziteta, koji se ne smatra boljim Kurosavinim delima, ali je, zbog izvanredne glume i dobrog oslikavanja likova, sigurno jedan od njegovih zanimljivih filmova.

Proizvodnja: Motion Picture Art Assotiation (mala filmska kompanija, čiji suvlasnik je bio Kurosava, a koja je trajala samo četiri godine).