Japanorama

JAPANCI SE BRANE OD STRANIH TURISTA – ZAKLANJAJU POGLED NA PLANINU FUĐI

Ogromna mreža, koja će blokirati pogled na prelepu planinu Fuđi, ( Fuđisan 富士山, – na japanskom )  biće podignuta ispred popularnog vidikovca kako se „bahati strani turisti“ ne bi skupljali na tom mestu.

Podizanje ogromne mreže visoke 2,5 i dugačke 20 metara, počeće početkom maja.

„Žalosno je što moramo ovo da uradimo, jer neki turisti ne mogu da poštuju pravila, ostavljaju đubre za sobom i ignorišu saobraćajne propise“, rekao je zvaničnik grada Fuđikavagućiko.

Ovo je tek jedna u nizu mera koju su japanske vlasti donele u borbi protiv bahatih turista. Pre ovoga, stanovnici stare prestonice, grada Kjota zabranili su posetiocima da se kreću malim privatnim ulicama u predgrađu gejši u tom gradu, kako ih ne bi uznemiravali.

Svake godine sve više stranih turista posećuje Japan, a samo u martu 2024. je došlo više od tri miliona ljudi.

Fuđi, najviša planina u Japanu, može da se fotografiše sa brojnih vidikovaca u gradu Fuđikavagućiko. Jedan od vidikovaca, međutim, pored prodavnice „Louson“, kojih ima samo u Japanu, posebno je popularan i turisti često preplavljuju trotoar pored prodavnice.

Nakon što brojni znakovi i upozorenja stražara nisu urodila plodom, gradić u regionu Jamanaši odlučio se za veliku barijeru.

Mreža bi trebalo da odvrati turiste od okupljanja na tom mestu, a osim prodavnice će zaštititi i obližnju stomatološku ordinaciju na čijem parkingu turisti parkiraju bez dozvole, a čak se i penju na krov kako bi napravili savršenu fotografiju prelepe planine.

Planina Fuđi, ugašeni vulkan, za koga se sumnja da će se svakog trenutka ponovo aktivirati – „probuditi“, visoka je 3,776 metara, a vidi se ponekad i sa daljine od 100 kilometara. Čak i u Tokiju postoje ulice, koje u svojim nazivima imaju izraz „pogled na planinu Fuđi“, jer iz njih, kad je lepo vreme, može da se vidi ovo „božanstvo“, na čijem vrhu je i malo svetilište drevne japanske vere šinto.

Mnogo je turista koji se penju na planinu Fuđi, ali pravi znalci kažu da je pogled iz daleka na lepoticu mnogo bolji, jer, kada se lepotici približite, onda ćete moći da otkrijete i njene mane. Mana penjanja na planinu Fuđi je težak teren – skamenjena lava, koja „iscepa“ i najjaču planinarsku obuću, penjanje mnogo dugo traje, a na kraju, iako možda vidite lepi zalazak ili izlazak sunca, jedno vam fali, a to je baš pogled na planinu Fuđi.

Japanski slikari žanra ukijoe, među kojima je najslavniji Kacušika Hokusai ( 1760-1849), slikali su čitave serije nazivane po ovoj planini. „36 pogleda na planinu Fuđi“ i „100 pogleda na planinu Fuđi“ su čuvene slike Hokusaija. Među njima je i „Veliki talas kod Kanagave“, u kome se takođe, iz daleka, vidi planina Fuđi. Ova slika simbol je lepote i prolaznosti čovekovog života. Planinu Fuđi mnogo je slikao i čuveni Utagava Hirošige ( 1797 – 1858 ).