Japanorama

JUGOSLOVENSKI RATNI FILM I PIKASOV PLAKAT

Jedan od najznačajnijih režisera bivše Jugoslavije Veljko Bulajić umro je u 96. godini početkom aprila. Bulajić je najpoznatiji po filmovima iz Drugog svetskog rata, partizanskim epopejama „Kozara“ iz 1962., „Bitka na Neretvi“ iz 1969., kao i „Veliki transport“ iz 1983.

Film „Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića iz 1969. najskuplje je filmsko ostvarenje snimljeno u SFR Jugoslaviji, peti najskuplji film van engleskog govornog područja svih vremena, a poznat je i po tome što je plakat za prikazivanja u inostranstvu nacrtao čuveni slikar Pablo Pikaso. Pikaso je u svojoj karijeri uradio samo dva filmska plakata. Jedan za španski film „Andaluzijski pas“ iz 1929. godine, a drugi za „Bitku na Neretvi“.

“Bitka na Neretvi” govori o jednoj od najvećih bitaka Drugog svetskog rata, u kojoj su nemačke fašističke snage, uz pomoć Italijana, hrvatskih ustaša i srpskih četnika, njih preko 150 000, opkolili nekoliko hiljada partizana, koji su sa sobom preko planina sve vreme nosili veliki broj ranjenika, a sa njima išao je i veliki broj civila. Neravnopravna bitka je trajala skoro dva meseca , u februaru i martu 1943. a partizani su uspeli da probiju obruč i spasu veliki broj ranjenika. Tada je zajedno sa partizanima bio i čitav Glavni štab, u kome je bio partizanski vođa Tito.

Bulajić je upoznao Pikasa u Monte Karlu 1964, gde je dobio Gran pri “Zlatna nimfa” za dokumentarni film “Skoplje 63”, o katastrofalnom zemljotresu koji je godinu pre toga uništio glavni grad tada jugoslovenske republike Makedonije Skoplje. Nekoliko godina kasnije Veljko Bulajić je Pikasovom agentu u Parizu predložio da zamoli Pikasa da napravi plakat za film „Bitka na Neretvi“. Pogledavši film i proučivši dešavanja u filmu, Pikaso je potvrdio da će napraviti plakat, ali da će za njega iskoristiti deo iz svoje slike “Sabinjanke” i zatražio samo da boja plakata bude crvena. Kad su ga upitali za cenu, rekao je da jedino želi da dobije 12 flaša vina iz Jugoslavije.

Film je sniman 16 meseci i dobio je mnoge nagrade na svetskim i domaćim festivalima. U filmu su neke od glavnih uloga igrali i strani glumci: Jul Briner, Sergej Bondarčuk, Orson Vels….

Plakat za film „Bitka na Neretvi“ je štampan u ograničenom tiražu i svaki primerak je potpisao Pikaso na poleđini. Američki dnevni list „Njujork tajms“ je u nedeljnom broju, u 1.200 000 primeraka, objavio taj plakat.

Pre premijere filma razvila se rasprava o tome kome će plakat pripasti. Bilo je ideja da bude u Saveznoj skupštini, u Izvršnom veću ( Vladi ) ili u Titovom kabinetu. Plakat je ipak zadržao Veljko Bulajić jer ga je on i platio – Pikasu je poslao 12 flaša vina, kako je Pikaso tražio. Veljko Bulajić mu je napravio izbor vina iz Srbije, Dalmacije i Makedonije.

Do sada niko nije objasnio zašto je u tekst na plakatu sa naslovom filma “Bitka na neretvi”, objavljen na više evropskih jezika, uvršćen i naziv na japanskom jeziku? Da li je na to uticao producent, distributer ili neko drugi, za sada je nepoznato. Molim čitaoce sajta JAPANORAMA.RS da odgovore na ovo pitanje, ako  znaju!