Piše: Alma Okađima
Pored mnogih tradicionalnih ceremonija, rituala u japanskoj kulturi, postoji još jedan važan događaj, koji se slavi kada beba napuni 100 dana po rođenju. Zove se “okuizome” ili “prvo jelo” . Slavi se u okviru svih članova porodice, a datira još iz perioda Heian ( pre 1000-1200 godina ), jer se smatralo da ako beba doživi 100 dana, da će je otada čekati zdrav život sa puno hrane i da nikad neće biti gladna.
Naravno, beba stara 100 dana još ne unosi čvrstu hranu i cela ceremonija je “ pretvaranje prisutnih da beba jede” dok će sve to posle pojesti odrasli !
Služi se specijalna hrana i u specijalnim posudicama, koja ima svoje značenje .
Na dan 23. jula smo slavili 100 dana moje i Tarove unuke Une i svi smo se okupili kod našeg sina i snaje.
Juka, moja snaja mi je objašnjavala kakvo značenje ima svaki zalogajčić i bilo je veoma interesantno.
Crveni pirinač ili sekihan je uvek na slavljeničkom jelovniku, pirinač se kuva sa sitnim crvenim pasuljem azuki, pa se tako dobije crveno-bela kombinacija koja znači sreća. Od davnina se smatralo da crvena boja ima moć isterivanja zlih duhova i loše energije.
Riba “tai” koja ima crvenu ljusku i belo meso i jaku srednju kost za koju se smatra, da je priroda stvorila da donosi sreću. Inače japanska reč mede-tai, sama ima značenje “najsrećniji “.
Supa “osuimono”, koja se pravi od školjki “hamaguri”. Reč “ su “ znači sisati, nadajući se da će snaga “sisanja” biti jača, a školjka koja se savršeno preklapa je simbol partnerstva sa željom da beba u budućnosti nađe dobrog partnera.
Kisela salata od šargarepe i repe tanko isečena, sa sirćetom i šećerom što je takođe crveno-bela kombinacija za srećan život.
Lotosov koren japansko jelo za srećnu budućnost
Lotosov koren – renkon, sam prvi put videla u Kini, gde sam studirala i gde sam upoznala svog muža Taroa, a u Japanu sam naučila i da ga koristim i spremam raznorazne specijalitete sa njim.
Svež lotosovov koren je beo, i sastoji se od nekoliko delova koji celom dužinom imaju rupice i kada se iseku na tanke kriške imaju predivan dizajn koji izgleda kao cvet .
Baš zbog svog izgleda se smatra jelom sreće, jer, kako se u Japanu veruje, kroz te proreze se jasno nazire budućnost, što znači da ćemo bez većih poteškoća nastaviti dalje kroz život.
Za budiste lotosov koren je simbol čistoće, iako raste u mulju.
Ima milion načina na koji se može pripremiti, slatkastog je ukusa i hrskave teksture.
Najpopularnije i najjednostavnije jelo je “kinpira renkon”, kada se isecka tanko, i proprži sa šargarepom uz dodatak umaka od soje ( soja sos ), mirina i malo šećera. Na kraju se pospe susamom.
Isei, Almin sin, i njegova nevesta Juka bili su tema i ranijih tekstova „stalnog dopisnika Japanorame iz Tokija “ Alme Okađima. Prošle godine pisala je o njihovom venčanju u tekstu „SVADBA NA JAPANSKI NAČIN“, a kada i m se rodila devojčica objavili smo Almin tekst o darovima koje su mladenci dobili – u vidu kesa sa pirinčom koje su bile teške tačno onoliko koliko je bila teška i beba. Japan stvarno ima mnogo lepih i interesantnih običaja, a čitaoci Japanorame su privilegovani što tekstove o tome dobijaju „sa izvora“.