Japanorama

UŽIVAJTE U JAPANSKOJ HRANI – POKUŠAJTE DA JE SAMI PRIPREMITE

(Recepti i uputstva iz knjige „Moj japanski kuvar“ Japanke Secuko Inumaru, jedinog Japanskog kuvara na srpskom jeziku kod nas.)

Japanska jela prvo se jedu očima ( treba da budu lepo aranžirana ), ali ne treba dugo uživati u njima samo gledajući, jer ih treba jesti dok su topla.

Sastojci, materijal od koga jela pravite, veoma su važni. Način sečenja ribe, povrća, mesa, takođe je veoma važan za ukus jela. Važan je i način ređanja pripremljenog jela po tanjiru, način njegovog aranžiranja.

Nikada ne pretrpavajte tanjir kada servirate jelo i uvek razmišljajte kako da nešto isečete, kako da aranžirate, da bi izgledalo što ukusnije i privlačnije.

Uz najveći broj jela, prirodan prilog je kuvani pirinač.

Da bi se ukus pripremljenog mesa prilagodio ukusu kuvanog pirinča, koriste se soja sos, šećer ( sladak ukus ) i ljuti začini, kako bi se postigao najbolji efekat.

KUVANI PIRINAČ

Na japanskom jeziku nekuvani pirinač se kaže „o kome“, a kuvani pirinač se naziva „gohan“. Koliko je kuvani pirinač Japancima važan, možete da shvatite iz činjenice da se na japanskom i reč obrok kaže „gohan“, isto kao kuvani pirinač. Verovatno zato što je obrok u Japanu, naročito ranije, kada su Japanci bili veoma siromašni, uvek bio sastavljen od kuvanog pirinča i priloga koji idu uz njega.

* Pirinač je uvek najukusniji kad je od nove berbe. Zato uvek u prodavnici tražite pirinač koji je sa polja donet prethodne jeseni.

Način pripreme

Ako nemate specijalni lonac za kuvanje pirinča, koji u Beogradu, inače, u poslednje vreme može da se kupi u nekim kineskim prodavnicama, kuvajte pirinač u običnoj metalnoj šerpi ili loncu.

Postupak je sledeći: pirinač dobro operite u više voda (koristite hladnu vodu), dok voda ne postane bistra, a onda ga ostavite u posudi za kuvanje oko trideset minuta. Nalijte pirinač vodom u istoj razmeri ( jedna čajna šolja pirinča i ista šolja puna vode sipa se u posudu za dve do tri osobe ) i posudu stavite na jaku vatru. Kada provri, posudu povući sa vatre, promešati i poklopljenu posudu vratiti na tihu vatru.

Kuva se dok voda potpuno ne ispari, ili je pirinač ne upije, što ćete saznati povremenim podizanjem poklopca, mada se trudite da ga ne podižete suviše često, kako bi pirinač upio što više vode i tako postao mekši i ukusniji.

Kada je pirinač kuvan, ostavite ga jedno vreme poklopljenog, pa ga onda služite. Kuvani pirinač servira se bez soli ili bilo kakvih začina i jede ( umesto hleba ) sa drugim pripremljenim jelima.

# Preostali kuvani pirinač može da se kasnije upotrebi na više načina:

– Kuvani pirinač može da se podgreje u mikrotalasnoj rerni, ili u keramičkoj činiji, stavljenoj u šerpu sa vodom.

– Od preostalog kuvanog pirinča istog ili sledećeg dana mogu da se prave različita jela, kao što su prženi pirinač sa mesom i povrćem, prženi pirinač sa ribom, zamotuljci nazvani onigiri i još mnogo toga…

– Preostali kuvani pirinač sledećeg dana možete da stavite u supu i da kuvate kratko vreme, uz dodatak malo mesa i povrća, pa da jedete kada pirinač omekša

ONIGIRI

(zamotuljci od pirinča)

Sastojci:

Kuvani pirinač

So

Prženi susam

Uz roštilj i neka druga jela, umesto običnog kuvanog pirinča, možete da jedete i zamotuljke od kuvanog pirinča, koje u Japanu nazivaju onigiri.

Onigiri se često nosi i na put, pa ga nazivaju i “japanskim sendvičem”.

Način pripreme:

Kuvanom pirinču dodati malo soli i pečenog susama i vlažnim ( dobro opranim ) rukama ( koje su namazane sa ½ kašičice soli ) od njega napraviti zamotuljke oblika presečenog valjka, dužine 4-5 cm i debljine 2-3 cm.

U zamotuljke možete da stavite komadić ukiseljene šljive umeboši, kuvano, prženo ili presno povrće ili meso, pa da ih van kuće, ili na putu, jedete umesto sendviča.

Prženi susam

Tiganj bez ulja zagrejati, pa u njega sipati pola čaše belog susama i , uz stalno mešanje i horizontalno trešenje tiganja, pržiti ga dok se ne čuje peckanje, i dok susam ne počne da dobija smeđu boju. Kad se ohladi, prženi susam čuvati u zatvorenoj tegli i uvek ga imati spremnog za upotrebu.

TORI NO KARA AGE

(Pržena piletina)

Umesto bataka, za ovo jelo možete da upotrebite i batačiće od pilećih krilaca.

Sastojci:

Pileći batak ( 3 za 3 osobe )

Šećer ( 1 kašičica )

Belo vino ( 2 kašike )

Soja sos ( 3 kašike )

Gustin

Način pripreme:

Meso pilećeg bataka odvojiti od kostiju, iseći na komade oko 3 cm veličine, preliti smesom od 1 kašičice šećera, 1 kašike belog vina i 1 kašike soja sosa i ostaviti tako tridesetak minuta.

Ocediti ispuštenu tečnost, uvaljati komade mesa u gustin i pržiti u ulju dubine 10 cm, u dubokom tiganju ili šerpi.

Može da se jede sa kuvanim pirinčem ili ćahanom ( prženi pirinač ).