Japanorama

IZLOŽBA: MODA U JAPANU 1945-2020

Izveštači: Saći Šimada i Alma Okađima


U galeriji THE NATIONAL ART CENTER TOKYO od 9.juna otvorena je izložba “Moda u Japanu 1945-2020”, prva izložba na kojoj su prikazani mnogi aspekti japanske mode, koja je 70-ih godina osvojila prvo Evropu, pa čitav svet. Japan je bio zemlja izolovana od ostalog sveta skoro tri veka, u 17,18 i 19. veku, pa je i u modi sačuvao sve glavne elemente svoje tradicije, na koju ta tri veka skoro da niko nije imao uticaj. U periodu otvaranja prema svetu, u eri Meiđi (1868-1912), japanska moda se modernizovala na fascinantan način, čuvajući i dalje mnoge glavne elemente svog originalnog senzibiliteta.

Jedna od prvih “boginja” nove japanske mode bila je Hanae Mori, modna kreatorka, rođena 1926. u Tokiju. Diplomirala je japansku književnost, ali je 1951. godine otvorila svoj prvi modni studio.

Postala je poznata kao tvorac preko 300 kostima za filmove čuvenih režisera Ozua i Jošimure. Upoznala je Koko Šanel 1961. godine, dobivši ohrabrenje da se bavi visokom modom, a 1965. prikazala je svoju prvu kolekciju u Njujorku, pod parolom “Istok susreće Zapad”.

Vrlo brzo je počela da dobija narudžbine od vodećih kuća mode i otvorila dva svoja butika u Njujorku, u hotelu “Valdorf Astorija” i na aveniji Medison. U Monte Karlu je 1975. prikazala svoju kolekciju u prisustvu princeze Grejs (Keli), a 1977. otvorila svoju modnu kuću i butik u Parizu. Inspiraciju za modele nalazila je u kostimima pozorišta NO, a Japanu je približila luksuz Zapadne Evrope.

Bila je jedna od prvih žena-biznismena u Japanu, ali je radila i na takvim zadacima kao što su kostimi za operu “Madam Baterflaj” u Milanskoj Skali, ili za balet “Pepeljuga”, koji je u Pariskoj Operi režirao Rudolf Nurejev. Stvorila je i svoj parfem i postala poznata širom sveta. Dobitnik je francuskog ordena Legije časti i najvišeg japanskog Ordena za kulturna dostignuća.

Od muškaraca, u svetu se među prvima proslavio modni kreator Kenzo Takada. Rođen je 1940. u gradu Himeđi, kao jedno od sedmoro dece. Na nagovor roditelja počeo je da studira književnost, ali je ubrzo otišao u Tokio, gde je danju radio kao moler, a uveče pohađao predavanja o umetnosti.

Upisao se 1958. na visoku školu mode “Bunka Fukuso Gakuin”, koju su do tada pohađale skoro isključivo devojke i već 1960. godine dobio nagradu “Soen” za uspehe na polju mode. Prvi njegov posao kao modnog kreatora bio je za robnu kuću “Sanai”, ali je 1964. odlučio da ode u Pariz, gde je vrlo brzo skrenuo na sebe pažnju francuskih dizajnera i kreatora.

Otvorio je svoj prvi butik “Džangl Džap” (Japanac iz džungle) u Parizu 1970. i iznenadio svet svojim modelima, čiji su oblici bili veoma moderni, ali su boje i materijali bili zasnovani na tradiciji japanskog oblačenja.

Otvorio je put za japanske modne kreatore, koji su posle njega preplavili Pariz i svet. Njegove aktivnosti proširile su se na dizajn nameštaja i kućnih predmeta, ali je 1999. godine poslove prepustio svojim asistentima.

Izložba traje do 6.septembra, pa, ako popusti virusna blokada, ne propustite je.

Da li u datumima početka i kraja trajanja izložbe ima neke simbolike, nisu nam rekli: 09.06-06.09?