Japanorama

PRVI DIPLOMIRANI NINĐA

MIE (Japan) – Univerzitet u gradu Cu (prefektura Mie), 350 kilometara jugozapadno od Tokija, dodelio je nedavno prvu diplomu za studije o – ninđama.

Diplomirao je Genići Micuhaši (45), koji je pohađao je dvogodišnje master studije na tom univerzitetu, u oblasti koja je poznata kao sedište srednjevekovnih ratnika ninđa – neke vrste japanskih tradicionalnih komandosa. Za razliku od samuraja koji su služili feudalce, ninđe su bile plaćane za specijalne akcije, špijuniranje, ubistva…, a bile su posebno obučene u borilačkim veštinana (ninđucu).

Pored znanja iz istorije, Micuhaši je morao da savlada i praktični deo gradiva. Pored toga što je trenirao borilačke veštine, radio je u bašti, gajio povrće i bavio se dnevnim poslovima uobičajenim za japanske seljake.

„Ninđe su radile seoske poslove danju, a borilačke veštine praktikovale su uveče“, izjavio je Micuhaši koji se ranije bavio hotelijerstvom, vežbao kung fu i podučavao u sopstvenom klubu borilačkih veština.Njegov profesor istorije na Univerzitetu Mie Juđi Jamada naglasio je da je Micuhaši studirao sa mnogo entuzijazma.

Katedra univerziteta Mije na kojoj se izučavaju ninđe, postoji tek od 2017. godine. Onaj ko želi da studira treba da položi prijemni ispit iz istorije i da dokaže da može da čita stare japanske tekstove o ninđama.

„Svake godine primimo tri studenta. Imamo puno zainteresovanih iz inostranstva, ali uvek naglašavamo da je reč o učenju o ninđama, a ne o tome kako se postaje ninđa“, rekao je professor Jamada.