Japanorama

LJUTA HRANA U JAPANU

Kad pomislite na japansku kuhinju, često je prvi utisak da je u pitanju hrana blagih ukusa, koju, čim probate, treba da, prema “našem” ukusu dosolite, zapaprite, začinite, kako bi vam bila prihvatljivija.

Ali, pazite, kao mnogo toga u toj zemlji, i hrana može da iznenadi – svojom neverovatnom ljutinom.

Prvi na spisku je vasabi, japanski ljuti ren zelene boje, koji se upotrebljava svež, u obliku paste ili u obliku praha, kao dodatak jelima. Vasabi je koren, koji se nastruže i u sirovom obliku koristi uz suši i druga japanska jela, ali treba paziti jer je najmanje nekoliko desetina puta ljući od našeg rena, ili ljutih paprika.

Vasabi je koristan i kao lek, protiv bakterijskih innfekcija, respiratornih problema, a pomaže i u smirivanju polenskih i drugih sezonskih alergija. Vasabi ume da bude veoma ljut, ali mu ljutina, nekako, kraće traje.

 

Uz mnoga jela od pirinča, Japanci koriste šićimi togaraši, smešu sedam ljutih začina (to mu govori i naziv, jer reč šići znači sedam), koje izdašno sami posipaju preko jela.

Mnoga jela koja su obično blagog ukusa, često se zaljute, jer Japanci sve više vole ljuto, a među njima je I kari, indijski začin, koji su Japanci već počeli da smatraju svojim. Kare raisu je omiljeno jelo japanskih đaka i studenata – neka vrsta gulaša začinjenog karijem, koji se prelije preko kuvanog pirinča.

Da se dobro zaljutite možete u Japanu i u veoma popularnim restoranima korejske hrane, u kojima uz roštilj (jakiniku) obavezno stižu i ljute salate kimući (kimči), kakuteki i oikimući, napravljene od ukiseljenih kineskog kupusa i bele rotkve daikon, koje su prelivene izvanredno ljutim sosovima dok se kisele.