Japanorama

SENDVIČI I KOLAČI UMESTO RASCVETALIH TREŠANJA

U Japanu počinju da cvetaju trešnje, događaj koji Japancima izaziva uzdahe, zbog prelepih cvetova, kojima se oni dive vekovima. Svakog proleća, naime, Japanci upražnjavaju običaj nazvan HANAMI – GLEDANJE RASCVETALIH TREŠANJA, idu u parkove I na livade gde ima trešanja, posedaju na prostirke na travi, gledaju trešnje, jedu, piju I vesele se.

Ove godine, međutim, Vlada Japana je objavila da građani treba da se uzdržavajju od okupljanja, pa će najveći broj Japanaca morati da se uzdrži od želje da se okuplja ispod rascvetalog drveća.

Da bi Japancima dočarakli izgled prelepih cvetova ružičaste boje, u restoranima I kafeima koji pripadaju fabric nameštaja IKEA, odlučili su se za poseban prolećni meni, koji je dobio naziv PINK MENI. Do 19. Aprila, naime, biće služena jela I slatkiši delimično ružičaste boje, koji će gostima moći da makar delimično dočara izgled rascvetalih trešanja.

Evo dela tog menija, pa birajte:

▼ Pink Dessert Plate (499 yen)

Tanjir sa dezertima od šlaga, francuskim makaronima sa malinama I pasta od pasulja anko.

▼ Pink Dessert Plate Slatki ružičasti tanjir (299 yen)

Kolač koji se zove Swedish Princess Cake samo je obojen ružičasto, ali nema ukus trešnje.

▼ Sakura Sundae Sladoled sa ukusom trešanja (250 yen)

Sladoled sa ukusom trešnje, kombinovan sa tri kolačića I slatkom pastom od zelenog sojinog pasulja.

▼ Spring Dog Prolećna viršla (250 yen)

“Prolećna viršla” je ustvari šlag, sa zelenom pastom od sojinog pasulja, pravog cveta trešnje – malo ukiseljenog I kiselog krastavca.

▼ Jumbo Sakura Hot Dog “Džambo” viršla boje trešnje (250 yen)

Viršla “džambo” veličine sa senfom, kečapom u ružičastoj kifli.

Uz ovaj meni nudi se i hleb sa ukusom trešanja.