Japanorama

PIRAMIDOS – JEDINI ROMSKI ORKESTAR U JAPANU

Jedini romski orkestar u Japanu ( kako se sami reklamiraju ) PYRAMIDOS nedavno je obradio pesmu “Niška banja” koja je već postala hit na You Tube-u. Četiri mladića ( rođenih Japanaca, koji stvarno nisu Romi ), obučeni u plave odore sa zlatnim gajtanima, osnovali su grupu 2011. a već 2012 imali i prvu turneju po zemljama Balkana, Turskoj, Grčkoj i Makedoniji, čiju muziku uglavnom sviraju.

Najviše pažnje izazvali su u Grčkoj, gde su se pojavili i na nacionalnoj televiziji i svirali u velikim atinskim noćnim klubovima. Grci kažu da ih posebno oduševljava njihovo izvođenje pesme “Ikariotikos”. Kao odjek te turneje nastale su njihova dva albuma “Mastika” i “Melodije Balkana”, na kojoj su i neke melodije iz naših krajeva – “Brala moma kapini” i “Bubamara”.

Sve strane pesme koje pevaju izvode na originalnim jezicima grčkom, turskom, makedonskom, srpskom i na ciganskom( romskom ) jeziku.

Grupa je stacionirana u Tokiju, gde imaju koncerte po velikim koncertnim salama i klubovima i oduševljavaju Japance balkanskom atmosferom.

O ovoj japanskoj grupi pisale su i “Južne vesti”, koje navode da mladi Japanci najviše vole izvođenje pesme “Niška banja” iz filma “Skupljači perja” u kome ju je pevala Olivera Katarina. Oni takođe vole pesmu “Makedonsko devojče”.

Plakat za prvi koncert grupe ove godine u Tokiju 13. januara

Eto, posle grupe “Japalkan” iz Tokija, koja je gostovala i u Beogradu i u Drvengradu, sada imamo još neke japanske balkance. Ako želite da komunicirate sa njima potražite ih na Fejsbuku ili pišite na mejl adresu:

pyramidosmail@gmail.com