Japanorama

JAPANSKI FUDBALER U “PARTIZANU” – DOVEO KUVARA U BEOGRAD

Fudbalski reprezentativac Japana Takuma Asano ( 24 ) potpisao je trogodišnji ugovor sa beogradskim klubom “Partizan”. Asano je pre toga igrao u londonskom Arsenalu i u Partizanu će nositi broj 11.

Prvi Japanac u istoriji “Partizana”, Takuma Asano, izjavio je 3. avgusta da je došao u Beograd da napreduje, postigne mnogo golova i doprinese ekipi uspesima u ovoj sezoni.

– Srećan sam što sam dobio priliku da dođem u Srbiju i Partizan, velika je čast. Od početka su svi ljubazni prema meni. Svi imaju velika očekivanja od mene i želim da dam sve od sebe – rekao je Asano na konferenciji za novinare na stadionu u Humskoj.

Bivši fudbaler Hirošime, Štutgarta i Hanovera priznao je da do skoro nije znao ništa o Partizanu i srpskom fudbalu.

– Kada smo počeli da razgovaramo o mom angažmanu, krenuo sam da prikupljam informacije i gledam utakmice Partizana. Bio sam pozitivno iznenađen, više nego što sam očekivao. Navijačka kultura u Srbiji je strastvena i veoma topla – rekao je Asano.

Brzina je glavna karakteristika Asana, uz podatak da je na 50 metara za samo za 0,4 sekunde imao slabiji rezultat od legendarnog sprintera Juseina Bolta.

„Tačno je to, imao sam takav rezultat na merenju u Štutgartu. Brzina je moj domen, gde imam samopouzdanje“, zaključio je Asano.

Trener Savo Milošević izrazio je zadovoljstvo što je Asano došao u Partizan posle dugih pregovora.

„Javnost zna za sagu oko dolaska Asana već mesec i po dana. To je neophodan profil igrača da podignemo nivo naše igre, brz je, igrao je ozbiljne lige i predstavlja veliki kvalitet. Nadam se da će se brzo prilagoditi“, rekao je Milošević.

Japanac je prethodnih dana trenirao u domovini, vežbao je sa Hirošimom, za koju je igrao pre nego što se otisnuo u inostranstvo.

Interesantno je, međutim, da Asano ne dolazi sam u Beograd. Društvo će mu praviti – kuvar. Japanski fudbaler će imati u srpskoj prestonici ličnog kuvara, koji će mu spremati tradicionalna jela iz domovine.

Kako kažu, to je čest običaj sa fudbalerima iz Japana kada odu da igraju u Evropu, pa je i Juto Nagatomo imao ličnog kuvara kada je igrao za Inter.

Iako će Asano biti prvi Japanac u Partizanu, neće biti i jedini u srpskom fudbalu. Pre 13 godina za “Crvenu Zvezdu” kratko je igrao Takajuki Suzuki. Za Radnički iz Niša trenutno igra Rjota Noma, dok je za Spartak pre nekoliko dana potpisao Šo Jamamoto.

Za one koji vole japansku istoriju neobično je da ovaj fudbaler ima ime slično imenu poznate ličnosti iz 17. veka. Feudalac Asano Takumi no Kami bio je zbog incidenta na dvoru šoguna osuđen na smrt harakirijem, a osvetili su ga njegovi verni samuraji – priča o tome objavljena je u knjizi “47 ronina”, jednom od najpopularnijih istinitih kazivanja iz Japana.