IDEMO U JAPAN

Autor: DRAGAN MILENKOVIĆ

Book Cover: IDEMO U JAPAN

Kad prvi put stignete u neki veliki svetski grad, ma koliko vam bio nepoznat, ipak nešto znate o njemu. U Parizu izdaleka prepoznajete Ajfelovu kulu, Trijumfalnu kapiju, čuli ste za obale Sene. A šta da radite kada stignete u Japan, u njegovu prestonicu Tokio?

Stigli ste na tokijski aerodrom Narita, i, kada ste preuzeli prtljag i prošli kroz carinu, tek onda shvatate, ako vas niko nije dočekao, da ne znate gde da krenete. Prvo iznenađenje je da međunarodni aerodrom prestonice Tokija i nije na teritoriji grada, nego preko 60 kilometara od njegovog centra.

A, kada se kaže centar grada i tu se stavlja jedan veliki znak pitanja, jer Tokio nema jedan centralni trg, jedan deo grada u kome može da se kaže: »Sad smo u samom centru».

Oko samog srca Tokija jure vozovi gradske železnice zelene boje, koji, kao beogradski krug dvojke, idu u krug, a ta linija zove se Jamanote.

Jamanote, znači «ruka planine» i označava deo grada u kome su građene plemićske rezidencije i zamak šoguna Tokugave, koji je na samom početku 17. veka pre 400 godina na obali okeana počeo da gradi Edo, grad koji se danas zove Tokio.

Kako da se snađete u Tokiju, drugim gradovima Japana, šta je najinteresantnije u toj zemlji, kulturi, šta da naručite u restoranu, pročitajte u ovoj knjizi – prvom ikada načinjenom vodiču kroz Japan u Srbiji.