Japanorama

VLADA TOKIJA POSTAJE PROVODADŽIJA

Vlada glavnog japanskog grada Tokija pokrenuće sopstvenu aplikaciju za upoznavanje mladih parova već ovog leta, kao deo vladinih napora da poveća sve manji nacionalni natalitet, izjavio je jedan gradski zvaničnik.

Od korisnika će se tražiti da dostave dokumentaciju koja dokazuje da su zakonski slobodni ( da nisu u vezi ili braku ) i da potpišu pismo u kojem navode da su voljni da stupe u brak.

Navođenje prihoda je uobičajeno u japanskim aplikacijama za upoznavanje, ali Tokiju će biti potrebna poreska potvrda da dokaže godišnju platu.

„Saznali smo da 70 odsto ljudi koji žele da se venčaju ne pridružuju se aktivno događajima ili aplikacijama da bi tražili partnera“, rekao je zvaničnik vlade u Tokiju zadužen za novu aplikaciju. „Želimo da ih nežno poguramo da ga pronađu.“

Nije neuobičajeno da opštine organizuju događaje za pronalaženje partnera u Japanu, gde je rađanje palo na novi minimum 2023. godine, ali je retko da lokalna uprava razvije aplikaciju.

Intervju će biti potreban da bi se potvrdio identitet korisnika kao deo procesa registracije za aplikaciju Tokio, koja je u besplatnom probnom radu od kraja prošle godine.

Mnogi korisnici društvenih mreža i medija izrazili su skepticizam u vezi sa planovima, a jedan je rekao: „Da li je ovo nešto što bi vlada trebalo da radi trošeći novac koji nam uzima kroz poreze?“

Drugi su napisali da su zainteresovani, jer bi se tako osećali sigurnije.

Prošle godine, Japan je zabeležio više nego dvostruko više smrtnih slučajeva nego novorođenčadi.

Broj rođenih pao je osmu godinu zaredom na 758.631, što je pad od 5,1%, pokazuju preliminarni vladini podaci. Broj umrlih iznosio je 1.590.503.

Nacija se suočava sa sve većim nedostatkom radne snage, a premijer Fumio Kišida je obećao politiku uključujući finansijsku pomoć za porodice, lakši pristup brizi o deci i više roditeljskog odsustva.