Japanorama

UMRLA JOŠ JEDNA ZVEZDA ANIMEA, GLAS “ĆIBI MARUKO-ĆAN” – TARAKO

Ljubitelji japanskih crtanih filmova su početkom marta bili užasnuti kada su čuli da je, četiri dana posle smrti tvorca jednog od najčuvenijih stripova i crtanih filmova “Dragon Ball “ Akire Torajame, umrla i glumica koja je davala glas jednoj junakinji crtaća “Ćibi Maruko-ćan”, koja se zove Tarako.

Glasovna glumica Tarako Isono, najpoznatija po ulozi srećne i povremeno problematične devojčice iz japanske najdugotrajnije anime serije „Ćibi Maruko-ćan“, umrla je nakon bolesti 4. marta, saopštila je njena agencija. Imala je 63 godine. „Tarako se borila sa bolešću od početka ove godine, ali joj se stanje naglo pogoršalo“, navodi se u saopštenju. Tarako je počela da nastupa na TV dajući glas popularnim junacima, još dok je pohađala obdanište, u seriji “Urusei Jacura”.

Smeštena u porodičnu kuću u predgrađu Tokija, radnja crtane serije „Ćibi Maruko-ćan“ , emitovana na TV Fuđi”, nedeljom u vreme večere, prikazuje komične svakodnevne nestašluke učenice Osnovne škole Maruko, koju vole gledaoci svih generacija zbog njenog dobrog srca i poslovične lenjosti.

Tarakin vedar glas kao titularnog protagoniste emisije zabavljao je japanska domaćinstva svakog vikenda tokom večere tokom poslednje 34 godine.

Ilustratorka Momoko Sakura prvu svesku strip serije “Ćibi Maruko-ćan” objavila je 1986. godine, a glavni model za simpatičnu junakinju bila je ona sama. Strip je prodat u 31 milion primeraka, a crtana serija počela je da se prikazuje 1990.godine. Ovaj strip peti je po popularnosti u Japanu, a TV serija je najduža po dužini prikazivanja u Japanu ikada.