Japanorama

Tokio Toalet Projekat

Piše: Alma Okađima

Svi stranci koji dođu u Tokio se čude kako su japanski toaleti po robnim kućama, restoranima, pa čak i javni WC-ji, besprekorno čisti i uvek prvo provere kako se i gde pušta voda, pqa tek onda počnu da ga koriste.

Jer ,japanski toaleti nisu obični. Oni imaju sedište koje se greje, da vam ne bude hladno kada sednete (u javnim WC-ima se postavljaju papirni zaštitni prekrivači, koji se bacaju ), a na zidu je komanda sa dugmićima  sa kojom morate da naučite da baratate. Jedno dugme je za “ zvuk puštanja vode”, da se prikrije zvuk nužde ,drugo je za mlaz vode koji funkcioniše kao bide, treći da se pusti voda kada završite malu nuždu, a sledeće za veliku…. Mnogi toaleti imaju i automatsko podizanje daske i automatsko puštanje vode, kada osoba ustane.

Za “Tokyo Toalet projekat” “Japanska fondacija” je obezbedila sredstva, da bi 2018. godine, 16 poznatih arhitekata bilo angažovano da renoviraju javne toalete na 17 lokacija u Tokiju. Renovirani toaleti su zvanično otvoreni marta 2023. godine.

Arhitekti i dizajneri su dizajnirali moderne i lepe građevine, koje će stvoriti potpuno drugi imidž o toaletima od onoga koji smo do sada imali. O čistoći će se posebno voditi računa tako da se svako bez obzira na godište ,pol, u toaletu oseća prijatno i bezbedno i da uradi sve da omogući sledećem korisniku da uđe u čist ambijent.

Za čistoću toaleta obezbeđeni su profesionalni čistači, koje će finansirati opština na čijoj teritoriji je toalet, da bi se poboljšali postupci održavanja i održao jedinstveni standard.

Arhitekta Šigeru Ban je dizajnirao  jedan toalet u parku Jojogi Fukamaći ( Yoyogi Fukamachi ), koji je potpuno providna konstrukcija od stakla. Ali, kada uđete unutar toaleta i zaključate se, upali se svetlo oker boje, kroz koje korisnik može da vidi šta se dešava napolju, ali njega niko ne može da vidi dok je u toaletu.

Ideja Šigeru Ban-a je bila da se korisnik oseća sigurno , jer kad smo u parku brinemo se da li je toilet čist i da li je neko  unutra. Tako će svako iz daleka videti da je toalet prazan, a kada je staklena površina zamagljena, to će značiti da je neko unutra.

Korišćenjem najnovije tehnologije ,korisnicima je omogućeno da provere čistoću, a i da li se neko nalazi unutra.

Noću je objekat osvetljen i deluje kao najlepša svetiljka.

Tokijske toalete možete videti i u filmu  “Perfektni dani”, kojeg je režirao Vim Venders .

Priča je o životu jednog čistača toaleta koji obavlja svoj posao savesno, uživa u čitanju i slušanju muzike , divi se svetlosti koja prolazi izmedju granja i listova i pronalazi smisao u svakodnevnoj rutini – lepoti ,koja nam često u životu promakne.