Japanorama

PRVI ZAROBLJENIK U PERL HARBURU

Jedan od najzanimljivijih ratnih zarobljenika u svetu je verovatno bio Japanac Kazuo Sakamaki (1918–1999).

Sakamaki je bio zastavnik, kada je komandovao mini podmornicom od dva čoveka tokom japanskog napada na američku ratnu luku na Havajima Perl Harbur 7. decembra 1941.godine.

Tokom napada, mini podmornica je počela da se kvari i voda je počela da prodire u nju. Sakamaki i njegov partner su potopili podmornicu i skočili u okean. Njegov partner je bio preslab, nije mogao da pliva i udavio se.

Sakamaki je stigao do obale, jedva je uspeo da izađe na obalu, pošto je popio mnogo vode dok je plivao, i srušio se od iscrpljenosti na pesak. Probudio se suočen sa narednikom Davidom Kukuijem, koji ga je zarobio. Tako je Sakamaki postao ratni zarobljenik broj 1. u japansko-američkom ratu.

Njegova mini podmornica je kasnije izvučena i sačuvana.

Kada su do Japana stigle vesti da je Sakamaki uhvaćen živ, carska vrhovna komanda je oklevetala Sakamakija, nazivajući ga izdajnikom. Njegova slika je izbrisana sa propagandnog postera “mučenika iz Perl Harbura”. Japanski vojnici trebalo je da umru časno, a ne da budu zarobljeni živi, smatrala je komanda.

Posle rata, Sakamaki se vratio u Japan, gde su mu ultra-nacionalisti stalno pretili smrću – optužujući ga da je osramotio naciju. S druge strane, dobio je i desetine predloga za brak.

Međutim, imao je toliko problema, da je Sakamaki konačno odlučio da ode iz Japana. Preselio se u Brazil, gde je živelo više  od milion japanskih iseljenika. Zaposlio se u tamošnjoj fabrici za automobile Tojota i uspeo je čak da postane potpredsednik firme.

Jedne godine otputovao je u SAD, da obiđe podmornicu kojom je nekada komandovao, a koja je i dalje bila izložena kao muzejski eksponat.