Japanorama

UHAPŠEN TAKSISTA KOJI JE ZGAZIO GOLUBA

Policija je uhapsila vozača taksija u Tokiju, jer je namerno uleteo u jato golubova na kolovozu i zgazio jednog od njih. Veterinar je pozvan da ispita telo nesrećnog goluba, a on je utvrdio “smrt od udarca vozila, koje se kretalo brzinom 60 kilometara na sat”.  Taksista je čekao na semaforu sa upaljenim motorom i, kada se zeleno svetlo upalilo, dao je gas i, naglo ubrazavajući, uleteo među golubove, koji su skakutali po kolovozu.

“Kolovoze treba da koriste ljudi, ne životinje”, progunđao je taksista, čiji je grubi čin izazvao negodovanje prolaznika. On je uhapšen na licu mesta, jer su prolaznici odmah pozvali policiju.

Japanci su uglavnom pažljivi tokom vožnje, dajući sve od sebe da ne ugroze ni prolaznike ni životinje, koje mogu da se nađu na kolovozu. U japanskim gradovima skoro da nema pasa lutalica, pa ni mačaka, koje vlasnici ne puštaju da lutaju van dvorišta, ako ih imaju.

Od ptica, najbrojniji su golubovi i vrane, a vrabaca ima samo u parkovima ili u kvartovima u kojima ima više prizemnih kuća sa baštama.

Vozač taksija je uhapšen zbog „povrede zakona o zaštiti divljih životinja i ptica“, koji može da bude veoma strog u toj zemlji. „Mogao je samo da svirne nekoliko puta, nije morao da ih juri po kolovozu”, rekao je jedan očevidac.