Japanorama

NOVI VETAR U INDUSTRIJI ANIMIRANIH FILMOVA: STUDIO GIBLI

Piše: Bojana Ivković

 

Studio Gibli (Ghibli) je najpoznatiji japanski studio za animaciju u svetu. Osnovali su ga Hajao Mijazaki i Isao Takahata 15. juna 1985. godine. Naziv Gibli (Ghibli) potiče od nadimka za italijanski avion Caproni Ca.309 Ghibli. Ghibli je inače libijska reč i označava vruć vetar koji duva u Sahari.

Naziv je odabrao Mijazaki, koji je veliki ljubitelj aviona. Pored toga, smatrao je da će animacije stvarane u studiju označiti „duvanje potpuno novog vetra u industriji animiranih filmova“. Širom sveta postoje nedoumice kako se naziv studija izgovara, tako da kratko objašnjenje možete poslušati putem linka:

https://www.youtube.com/watch?v=pl9Q2yx7ppI

Hajao Mijazaki je rođen 5. januara 1941. godine u delu Tokija koji se zove Bunkjo. Studirao je političke nauke i ekonomiju, ali je nakon završetka studija počeo da radi kao animator u studiju Toej Animacija (Toei Animation). Tamo je upoznao dve veoma važne osobe – buduću suprugu (Akemi Ota) i kolegu animatora Isaoa Takahatu (Isao Takahata).

Mijazaki i Takahata će u okviru studija Gibli stvoriti brojne animacije. U najpoznatije spadaju Začarani grad (Spirited Away), koji je osvojio i Oskara za najbolji animirani film 2002. godine, Haulov pokretni zamak (Howl’s Moving Castle), Kikin servis za dostavu (Kiki’s Delivery Service), Moj komšija Totoro (My Neighbor Totoro), Zamak na nebu (Castle in The Sky), Princeza Mononoke (Princess Mononoke), Porko Roso (Porco Rosso)…

Mijazaki veoma voli da putuje, pa su često predeli i gradovi koje je video postajali scenografija u animacijama studija Gibli. Tako je radnja filma Porko Roso smeštena na nama bliskom Jadranskom moru, deo radnje u Haulovom pokretnom zamaku se odvija u Kolmaru, dok se drama u  Kikinom servisu za dostavu odvija na ulicama Stokholma.

Mijazaki je pokušao da se penzioniše dva puta (1997. i 2013.) ali srećom po nas – ljubitelje njegovih animiranih filmova, nije uspeo. Kada je po drugi put pokušao da se povuče, Simpsonovi su mu posvetili epizodu koja se zove “Married to the Blob“.

Samurajski mač kao poruka

Ove 2023. godine u julu je premijerno prikazan još jedan njegov film „Kako živite?“ (japanski naziv Kimi-tachi wa Dō Ikiru ka). Zanimljivo, za američko tržište naziv filma je promenjen u „Dečak i čaplja“. Inače, dešava se da filmske kompanije u Americi prilagođavaju strane filmove domaćem tržištu. Tako se desilo da je Miramaks (Miramax) 1997. godine, pošto je dobio prava da distribuira film Princeza Mononoke, želeo ponovo da ga montira i skrati ga sa originalnih 133 minuta na 90 minuta trajanja. Budući da je Mijazaki već imao neprijatno iskustvo sa „prekrajanjem“ filma Nausicaä of the Valley of the Wind, rukovodiocima Miramaksa je poslat „mali poklon“. Poklon je sadržao samurajski mač sa porukom “bez rezova!“ Film je na kraju distribuiran u originalnom trajanju od 133 minuta.

Mijazakiju je pošlo za rukom i da uspešno prekrši jedno od glavnih pravila pripovedanja i napravi odlične animirane filmove u kojima nema tipičnih negativaca. Stvari često nisu crne ili bele, već nešto između što u mnogome više odgovara realnom životu. Sjajan primer su odlični filmovi Šapat srca (Whisper of the Heart) kao i Kada je Marni bila ovde (When Marni was there).

Njegovi junaci imaju mane, strahove, probleme ali ne odustaju, uprkos svemu. Ono što njegove filmove čini posebnim su i „trenuci tišine“ – veoma moćne scene gde se naizgled ništa ne dešava, ali zahvaljujući njima stičemo uvid u lepotu i značaj same scene/trenutka. Značajan deo filma čine i boje, priroda, hrana, čarobna muzika…

Kad smo kod muzike, glavni „krivac“ za sjajnu muziku u animacijama studija Gibli je Mamoru Fuđisava (Fujisawa), poznatiji po svom umetničkom imenu Džo Hisaiši (Joe Hisaishi). On i Mijazaki sarađuju od 1983. godine. Prilikom obeležavanja 25 godina zajedničke saradnje 2008. godine, u Tokiju je upriličen koncert na kome je učestvovalo 1160 izvođača.

Od oktobra 2001. godine ljubiteljima studija Gibli je na raspolaganju i Gibli muzej (Mitaka, Tokio), a od novembra 2022. godine, mogu da uživaju i u zabavnom parku Gibli, koji je smešten u blizini Nagoje. Budući da za obe lokacije vlada veoma veliko interesovanje, karte je neophodno poručiti nekoliko meseci unapred. Ove godine sam imala priliku da posetim zabavni park Gibli, pa za kraj delim sa vama nekoliko fotografija.