Japanorama

POSETA PREDSTAVNIKA JAPANSKE ORGANIZACIJE DŽETRO BEOGRADU

 

 

U Privrednoj komori Srbije (PKS) 23. novembra organizovan je sastanak sa predstavnicima Japanske organizacije za spoljnu trgovinu DŽETRO ( predstavništvo u Budimpešti), koji su zaduženi za kontakte i poslovanje sa Srbijom.

U ime PKS sastankom je predsedavao G. Mihailo Vesović, direktor, a goste je pozdravio Ministar privrede u Vladi Srbije G. Slobodan Cvetković, koji je govorio o mogućnostima srpske privrede i otvorenosti za dalju saradnju.

Sa japanske strane učestvovali su dosadašnji šef predstavništa u Budimpešti G. Toru Suehiro i novi šef predstavništva G. Jasunari Mijaući. Sa njima je bio Dragan Milenković, predstavnik te organizacije u Srbiji i profesor Aleksandar Gajić dugogodišnji predsednik Srpsko-japanskog društva.

   

U razgovoru je razmotrena dosadašnja saradnja sa organizacijom DŽETRO, ukazano na mogućnosti dalje saradnje, kao i njeno poboljšanje i povećanje.

DŽETRO je poslednjih godina obnovio aktivne odnose sa Srbijom, u kojoj je pomogao plasiranje investicija u srpsku privredu i organizovao više poslovnih aktivnosti i seminara. U oktobru 2022. velika delegacija organizacije DŽETRO posetila je Beograd, kada ju je primio i Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada ukazao na uticaj japanskih kompanija u kvalitativno povećanje srpskog izvoza.

    

 Japanska organizacija za spoljnu trgovinu (日本貿易振興機構 – Nihon Boeki Šinkokiko – JETRO) DŽETRO je nezavisna administrativna institucija koju je osnovala Japanska organizacija za istraživanje izvozne trgovine kao neprofitnu korporaciju u okviru Ministarstva trgovine u februaru 1952.  a reorganizovana 1958. od strane Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije (MITI). Od 2003. DŽETRO je postao nezavisna administrativna institucija sa glavnim zadatkom da konsoliduje napore Japana u promociji izvoza.

Vlada Japana obezbeđuje više od polovine godišnjeg operativnog budžeta DŽETRO-a. Od januara 2020. DŽETRO ima sedamdeset četiri kancelarije u pedeset četiri zemlje, kao i četrdeset osam regionalnih kancelarija u Japanu, sa ukupno 1.730 zaposlenih (998 domaćih, 732 u inostranstvu). Njegova glavna kancelarija se nalazi u zgradi Ark Mori u Akasaki, Tokio.

U početku su se aktivnosti DŽETRO-a uglavnom fokusirale na promociju izvoza u druge zemlje.

Kako su se izvoznici etablirali na svetskim tržištima i trgovinski bilans se iz deficita pretvorio u suficit, uloga DŽETRO je promenjena i fokusirala se na raznovrsnije aktivnosti. One su uključivale unapređenje međusobnog razumevanja sa trgovinskim partnerima, privlačenje i  upućivanje strateških investicija, promociju uvoza, vezu između malih preduzeća u Japanu i njihovih inostranih kolega i širenje podataka. Usluge promocije uvoza uključuju publikacije, promociju sajmova, seminara i trgovinskih misija.

DŽETRO takođe pruža informacije i podršku stranim kompanijama koje žele uspešan ulazak i širenje na japansko tržište. DŽETRO pruža širok spektar usluga, kao što su blagovremeno obavještavanje o tržištu, opsežna podrška za razvoj poslovanja i relevantni poslovni događaji, dizajnirani da podstaknu nove poslove između stranih kompanija i Japana. DŽETRO takođe pruža aktuelne informacije o zakonima i propisima koji se odnose na novo poslovanje u Japanu kako bi pomogli kompanijama da prošire svoje poslovanje na Japan.

DŽETRO je rano otvorio predstavništvo u Beogradu, još u vreme socijalističke Jugoslavije, kada je beogradsko predstavništvo bilo jedino predstavništo u jednoj evropskoj socijalističkoj zemlji.

Interesantno je i to da je prvi ambasador Japana posle Drugog svetskog rata u Beogradu od 1975. godine bio G. Kenđi Nakamura, koji je pre toga u Tokiju obavljao funkciju direktora organizacije DŽETRO.