Japanorama

TOKIO – ZABRANJENO NOĆNO PIJANČENJE

Policija tokijskog kvarta Šibuja, posebno popularnog među mladima i strancima u Japanu, objavila je da više neće tolerisati noćno pijančenje u parkovima, na trotoarima i na trgovima, kada se svi lokali zatvore i prestane da funkcioniše gradski prevoz.

Ovaj kvart, inače prepun noćnih lokala, barova, izakaja ( barovi sa mezelucima ), postao je poznat po tome što mladi, ne želeći da se vraćaju kući, sedaju na trotoare, na kolovoz na trgu, na zemlju u parkovima, i tu do jutra ispijaju piće koje kupe ranije, ili u retkim otvorenim, noćnim mini samoposlugama.

Policija je od 1. septembra tek počela da opominje, ali će od 30. septembra da započne sa oštrijim merama.

U Tokiju gradski prevoz prestaje najdalje 30 minuta posle ponoći, pa, oni koji nemaju novca za skupi taksi, radije ostaju da provedu noć na ulici, naročito ako ih ne čekaju nikakve dužnosti sledećeg jutra.

Policiju posebno brine što je među noćnim pijancima sve više stranaca, sa kojima teško izlaze na kraj zbog neznanja jezika na obe strane. Neki stranci sa sobom donose i mini šatore, razapinju ih i provode noć pijući do jutra. Mladi Japanci vole da se druže sa strancima, koji su skloni da lakše komuniciraju sa njima, nego njihovi zemljaci.

Predstavnik opštine Šibuja izjavio je da budžet od 200 miliona jena ( 100 dinara – 75 jena ) za posebne policijske patrole nije dovoljan da se izađena kraj sa ovim problemom, pa će rešenje tražiti u povećanju budžeta. Tokom septembra postojeće patrole će kontrolisati situaciju od 20.00 uveče do 05.00 ujutro, a uz patrole će ići i policajci koji govore engleski.

https://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/138437.php