Japanorama

Srednjovekovni škotski zamak prebačen u Japan

Piše: Alma Okađima

 

Poznati Japanski glumac Masahiko Cugava (1940-2018) se, putujući po Škotskoj zaljubio u jedan stari škotski zamak-dvorac koji je izgrađen 1829. godine, odlučio da ga kupi i da ga prenese u Japan.

Kameni dvorac imao je tri sprata i podrum, veoma pažljivo je “srušen” ( ustvari iz njega je pažljivo vađen kamen po kamen. Bilo je potrebno šest godina, od 1987-1993. da bi se potpuno “rastavio” i preneo u Japan.

   

“Pakovanje zamka Lokhart (Lockhart), koji je težio oko 600 tona, a u čijem je sastavu bilo oko 4000 komada kamenja, je tokom sedam meseci, pažljivo smeštan u 30 morskih kontejnera. Osam kontejnera sa 130,5 tona kamenja  prevezeno je u Japan preko Transsibirske železnice, a preostali kontejneri su prevezeni direktno iz Engleske u Japan teretnim brodom.

Glumčeva ideja je bila da se zamak ponovo izgradi ( sastavi ) na severu Japana,na ostrvu Hokkaido, koje klimatski i reljefno možda podseća na Škotsku, ali zbog nekih problema je odlučeno da ga izgrade nešto južnije, u gradu Takajama u prefekturi Gunma.

U Gunmi se nalazi velika kompanija “kamenog materijala i mermera ”Sanpo”, koja je i finansijski priskočila u pomoć i kupila dvorac od Cugave.

Grad Takajama je oko 150km prema severu udaljen od Tokija.

 

Na izgradnji je radila čitava vojska  ljudi, računa se da je čak 15.000 ljudi bilo zaposleno tokom radova, a potrošeno je 1.5 milijarda jena, više od milijardu dinara ( 1 dinar – 1,3 jena ).

Zamak je naziv dobio po njegovom vlasniku, grofu Vilijamu Lokartu (William Lockhart), pa je taj naziv zadržan i u Japanu. Na prostoru od 100.000m2, na kome je u Japanu izgrađen ovaj zamak, između ostalog smeštena je i stara crkva, restorani i kafei, pa je tako to postao “Evropski srednjevekovni tematski park”.

Glumac Cugawa, je bio i kolekcionar sakupljač “deda mrazova” (na japanskom “santa kros”) , te je jedan deo dvorca pretvoren u muzej lutaka koje predstavljaju Deda Mraza, u kojoj ima čak 1100 lutaka.

Sada se dvorac uglavnom koristi za snimanje muzičkih spotova, za  neke scene iz drama ili filmova, kao i za venčanja, ali  je istovremeno veoma posećena turistička destinacija. Domaćini, naime, omogućavaju posetiocima, koji to žele, da se preobuku u stare odore i postanu srednjovekovne grofice i grofovi bar na jedan dan.

Japanci su drugi deo reči imena Lockhart, hart prepravili u heart – što znači srce, a lock znaci zaključati. pa mnogi zaljubljeni parovi posećuju to “sveto ljubavno mesto” da bi osigurali svoju ljubav zauvek.