Japanorama

SOLARNA ELEKTRANA KOMPANIJE “TOJO TAJERS” U INĐIJI

Jedna od najvećih solarnih elektrana u Srbiji “Taijo” ( Sunce ), puštena je 31. avgusta u rad u okviru japanske kompanije “Tojo Tajers” u Inđiji.

Ukupno 12 900 solarnih panela proizvodiće preko 8 megavata (MW) struje za potrebe proizvodnje guma u ovom pogonu. Solarna elektrana prostire se na skoro 9 hektara i pokriće 15% potreba ove kompanije za električnom energijom.

Procenjeno je da će smanjenje CO2  biti na više od 200.000 tona za 20 godina rada solarne elektrane.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su ambasador Japana Akira Imamura, predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine i predsednik Opštine sa saradnicima.

„Investicija je dokaz posvećenosti inovacijama u naprednim tehnologijama, solarna elektrana je pokazatelj okrenutosti kompanije “Tojo Tajers” ka obnovljivim izvorima energije, što je naša moralna dužnost prema budućim generacijama“, istakao je Jođi Imura, generalni direktor kompanije u Srbiji, i dodao da će japanska kompanija nastaviti borbu sa klimatskim promenama, borbu za „sunčanu budućnost“.

Državna sekretarka u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, Sandra Dokić, prenela je zadovoljtvo Vlade Srbije zbog realizacije ovako važnih ekoloških projekata.

“Ministarstvo zaštite životne sredine, vrlo rado učestvuje u svim projektima koji donose poboljšanju životne sredine , a konkretno ovaj koji se odnosi na korišćenje obnovljivih izvora energije kojim se smanjuje  upotreba resursa, a isto tako pozitivno utiče na klimatske promene. U tom smislu veoma je značajno da imamo Opštinu Inđija, koja je takođe prepoznala ovako jednu značajnu investiciju,  a isto tako naše partnere, a to je program UN za razvoj koji pomaže Vladi Srbije da dostigne sve ono što je velika ambicija, a isto tako i izuzetno visoki standardi koji se očekuju  u oblasti zaštite životne sredine, koje svi moraju da slede.” istakla je Dokić.

Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak, je podsetio koliko je teško obezbediti devet megavata struje, čime je značaj ovog projekta nedvosmisleno veliki.

“ Veoma sam zahvalan i “Tojo Tajersu” i japanskom narodu što nesebično dele svoju svest prema značaju očuvanja zaštite životne sredine, ali i novim tehnologijama koje su kod njih davno već postale apsolutno normalne , mi to danas tek negde usvajamo, ali nema veze, nije kasno, idemo dalje, trudimo se da zajednčki jedan po jedan projekat završavamo i da iz tih projekata mi kao građani Inđije, građani Srbije, naučimo mnogo toga.” istakao je predsednik Gak. On je rekao da je godišnja potrošnja gasa cele opštine Inđija od 25 miliona kubika gasa ista koliko se ispostavilo da će biti potrošnja fabrike “Tojo Tajers”, što će znatno povećati , bukvalno duplirati, prihode od potrošnje gasa u ovoj opštini. To su posledice ovakvih investicija, koje nisu odmah vidljive, ali nama veoma znače, rekao je predsednik Gak.

Čast da svečano pusti u rad solarnu elektranu pod nazivom “Taijo” ( sunce ) pripala je sedmoro mališana, pobednika na likovnom konkursu koje je organizovala kompanije “Tojo Tajers”, a u kojem su učestvovala deca radnika.

Izvor: VOJVODINA Uživo