Japanorama

MALI VODIČ KROZ OKOLINU TOKIJA

U Tokiju ste, upoznali ste neke najinteresantnije delove grada, a sada biste da napravite i neki kratak izlet.

Evo predloga nekoliko mesta do kojih možete otići i vratiti se u istom danu.

Tekstovi su iz knjige “Japan za početnike” Dragana Milenkovića

 

Jokohama –  Ako želite da makar na kratko izadjete iz Tokija, jedan od izbora može da bude poseta Jokohami, lučkom gradu podignutom u 19. veku, da bi u njega stizali stranci. Prva železnička pruga u Japanu je povezala baš Tokio i Jokohamu, a i danas se ta linija zove Tojoko  (  skraćena imena dva grada ).

Jokohama je grad u kome ima mnogo Kineza, pa je u njemu najveća Kineska četvrt u Japanu, ali i prelepa luka sa starim i novim brodovima, ogromnim novim zgradama na obali, ali i starim hramovima i muzejima. Jedan od muzeja je Muzej ramena, kineske supe, koja je osvojila Japan.

U Jokohami se nalazi i jedan od najvećih japanskih fudbalskih stadiona, na kome je 2002. godine odigrana finalna utakmica Svetskog prvenstva u fudbalu.

Kamakura –  Za razliku od novog grada Jokohame, jedan od najstarijih gradova Japana, koji se nalazi u blizini Tokija, je Kamakura. Kamakura je bila sedište prvih šoguna, pa tako na neki način i prestonica Japana od 1185. do 1333. godine. Ona je slobodno može da se kaže: grad – muzej. U gradu postoji 19 šinto svetilišta i 65 budističkih hramova, od kojih su dva hrama reda Zen najstarija u Japanu. Svetilište Haćiman, takodje, jedno je od najstarijih i posvećeno je božanstvu rata. Izgradjeno je 1063. godine u vreme vladavine samurajskog klana Minamoto.

Kamakura je podignuta na brdovitim brežuljcima pored okeana, a brda su obrasla gustim rastinjem, pa je obilazak grada trima pešačkim stazama, ubeleženim u sve turističke mape, neponovljiv doživljaj. U doba cvetanja trešanja u proleće, ili ujesen, kad je najlepše jarko crveno lišće japanskog javora, brda Kamakure su kao najlepše svetske bašte.

U gradu punom starih kuća od drveta, ima mnogo radnji sa starinskim predmetima, odećom, oružjem, i mnogo starinskih restorana sa hranom koja se jela u Srednjem veku, ali je i dalje popularna u Japanu. I u Kamakuri ćete naći poneku rikšu, za uvek radoznale turiste, a ceo izgled grada vraća vas u period pre bar 800 godina.

Glavna znamenitost grada je, ipak, statua Bude na otvorenom, nazvana Daibucu ( Veliki Buda ). Izliven i postavljen 1252. godine Veliki Buda od bronze je visok 13,5 metara. Smiren, on sedi tu vekovima, preživevši požare, zemljotrese, plimne talase cunami i tajfune. Tvrdi se da u njegovim proporcijama, neobičnim za Aziju, ima nešto grčkog uticaja, koji je do Japana stigao verovatno tajanstvenim Putem svile.

Diznilend –  Tokio ima kopiju pariske Ajfelove kule, koja je u centru grada, ali Tokio ima i Diznilend, za koji oni koji su bili u SAD kažu da je bolji i lepše uredjen od američkog. Nalazi se na putu iz Tokija prema aerodromu Narita, pa u njega možete svratiti na povratku, ako nemate suviše prtljaga.

Na putu prema aerodromu je i najveće skijalište u zatvorenom prostoru na svetu, jedna gradjevina neobičnog oblika, u kojoj postoji ski skaza od veštačkog snega na kojoj možete da se skijate u svako doba godine. Postoji oprema i odeća za iznajmljivanje i jedini uslov za skijanje je da imate novca za to.

Pre nego što stignete do aerodroma, ako ima ko da vas vodi, svratite do hrama Narita- san, u istoimenom gradiću. Ovaj hram veoma je važan za sve koji se bave biznisom u Japanu, jer je posvećen Božanstvu neograničene mudrosti, koje donosi veštinu u baratanju novcem i imovinom, pa tu na hodočašće godišnje dodje preko 12 miliona ljudi i žena iz celog Japana. Amajlije kupljene u hramu Narita sigurno donose dobit, veruju Japanci.

Nikko – Grad smešten u prelepim planinama, pun starih hramova, svetilišta, palata i grobnica. Najstariji hram izgradjen je pre oko 1200 godina.

Ali, Nikko je postao poznat u svetu posle izgradnje grobnice šoguna Iejasua Tokugave početkom 17. veka. Jedna od najlepših grobnica sveta sačinjena je od više hramova, pagoda, svetilišta, vrtova, sve to u slavu šoguna koji je preuredio gradjanskim ratom razdirani Japan i uveo ga u 300 godina dug period mira.

Pošto su feudalci u Japanu stalno ratovali, Iejasu Tokugava je posle velike bitke kod Sekigahare 1600. godine uveo čitav niz mera, koje su onemogućile gradjanske ratove i pobune – za veliki broj godina. Velikaši su dobili čitav niz dužnosti i zadataka, koji su im oduzimali toliko vremena i finansijski ih toliko iscrpljivali, da ratovi više nisu bili mogući.

Jedan od trikova šoguna Tokugave bila je i izgradnja grobnice u Nikkou, koja je mnogo koštala sve feudalce, koji su morali da izgrade po neki njen deo,ali istovremeno učvrstila položaj šogunove porodice i njegovih potomaka.

Hramovi ukrašeni srebrom i zlatom prepuni su reljefa i skulptura, a medju najpoznatijim je kompozicija tri majmuna, od kojih jedan šapom prekriva oči, drugi uši, a treći usta. «Mi zaru, kika zaru, iva zaru» ( što vidim ne vidim, što čujem ne čujem, što sam rekao nisam rekao», zove se ta skulptura na japanskom.

«Vi ste niko ako ne odete u Nikko», izreka je nekog našeg zemljaka, koji je boravio u Japanu, video mnogo toga, ali mu se Nikko najviše svideo.

Hakone – Gradić u brdima, na starom putu Tokaido, koji je vodio izmedju prestonice Kjota i današnjeg Tokija, na samom početku poluostrva Izu. U blizini gradića, u kome je mnogo toplih mineralnih izvora, je i ugašeni vulkan, koji je bio aktivan do pre 3000 godina. Jedan od najlepših predela u Japanu i jedno od najpopularnijih izletišta, još od 9. veka. U dolini Ovaku Dani postoji turistička staza kroz izvore u kojima voda bukvalno vri ( što i znači ime doline ), a tu je i veliki Prirodnjački muzej. Postoji i Muzej na otvorenom, u kome su sakupljene vredne savremene skulpture, a u jezeru Aši su replike starih brodova, sličnih jedrenjacima kojima su Amerikanci došli da nateraju Japance na otvaranje zemlje prema svetu. U gradu može da se vidi kako je izgledala jedna od trošarina, kakvih je bilo nekoliko stotina u Srednjem veku, mnogo starih čajdžinica i drugih drvenih zgrada, od kojih su neke sa veoma bogatim duborezom. Obilazeći Hakone i okolinu, kada je vreme vedro, možete da naidjete na veoma lepe poglede na obližnju planinu Fudji.