Japanorama

NOVI AMBASADOR JAPANA U BEOGRADU

Novi ambassador Japana G. Akira Imamura stigao je u Beograd u junu, a 26. jula je predao akreditive Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U pozdravnoj reči, koju je po dolasku postavio na sajt Ambasade Japana u Beogradu ambasador Imamura je napisao da je pre 20 godina službeno posetio Srbiju i kako kaže , sada se “oduševio” lepim promenama i razvitkom Beograda. Bilo mu je prijatno da vidi i neke od 93 autobusa, koje je njegova zemlja Japan donirala Beogradu i saznao da su Beograđani i dalje veoma naklonjeni ovim autobusima, što, između ostalog, ukazuje na bliskost odnosa Japana i Srbije. Podsetio je na preko 140 godina duge odnose dve zemlje i ukazao na sve veće prisustvo japanskih preduzeća u Srbiji, koje na taj način doprinose razvoju naše zemlje.

Akira Imamura (63) ima impresivnu karijeru, počev od diplome Odseka za međunarodne odnose Tokijskog univerziteta, posle čega je odmah primljen u Ministarstvo inostranih poslova Japana. Specijalizovao se za evropske poslove, ali i Rusiju, njenu istoriju i kulturu, kao i savremeni trenutak. Pored toga službovao je u ambasadama svoje zemlje u Rusiji, Velikoj Britaniji, Australiji, bio čak u konzulatu svoje zemlje u Južno-Sahalinsku, u Kanadi, a u Beograd je stigao posle obavljanja ambasadorske dužnosti u Gruziji. Koautor je jedne knjige o Rusiji, preveo knjigu o istoriji kulture Rusije, a pored svog jezika, govori engleski i ruski.